PLANIRATE SLAVLJE, A IMATE DILEMU Evo koliko mesa po osobi je potrebno za obrok

trpeza.ts

08:57

Sezonski recepti 0

Vreme je da saznamo koliko mesa po osobi treba da kupimo kada odlučimo da pripremamo neko slavlje

PLANIRATE SLAVLJE, A IMATE DILEMU Evo koliko mesa po osobi je potrebno za obrok
Shutterstock

Kada pripremamo gozbu za prijatelje uvek razbijamo glavu oko istog pitanja – koliko hrane treba da kupimo?

Baza mnogih finih obroka je meso, pogotovo u našoj kulturi. Kako bi svaki gost s večere ili zabave otišao srećan i sit, važno je znati odabrati adekvatnu količinu mesa po osobi.

Različite količine mesa potrebne su u zavisnosti od toga da li meso glavno jelo ili je samo jedna od komponenti umaka ili sličnog jela. Ako je meso glavno jelo, odnosno pripremate stek ili pečeno pile, po osobi bi trebala poslužiti oko 300 grama, odnosno 400 grama za osobe s velikim apetitom.

Ako meso dodajete u umak za testeninu, salatu ili je kao deo pite, potrebno je nešto manje, oko 150 odnosno 200 grama mesa.

Ovo je okvirna mera koliko mesa poslužiti, ali postoje i specifične vrste mesa koje se poslužuju u određenim količinama. Iako ni ove mere nisu zvanične i uvek ih možete korigovati, ipak su vrednosti kojima se mnogi vode pri kupovini i pripremi mesa.

Adekvatne količine su:

  • 60-80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda
  • 250-300 g pilećeg ili ćurećeg mesa s kostima
  • 250-300 g mesa divljači
  • 160 g telećeg odreska
  • 120-150 g bečkog odreska
  • 200 g svinjskog kotleta
  • 160 g bifteka
  • 200 g mesa za gulaš i paprikaš (bez kostiju)
  • 250 g mesa za supu s kostima

Bitan je i prilog, ali i ko su gosti.

Kada određujete količinu potrebnog mesa, nikako nemojte zaboraviti da uračunate i vrstu priloga. Više mesa je potrebno ako je prilog lagana salata ili glilovano povrće. Krompir salata, testenina i pasulj su nešto zasitljiviji prilozi pa će osoba uz njih pojesti manje mesa.

Takođe, nešto veću količinu mesa će pojesti muškarci, a nešto manje žene i starija populacija, baš kao i deca. Za decu količinu mesa možete smanjiti za pola. Ipak, možda je bolje pripremiti malo više mesa nego što mislimo jer se višak može iskoristiti i kasnije, a možete i spakovati gostima.

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading