POZNATA KUVARICA OTKRIVA Koja dva jela nikada ne bi trebalo da poručite u ribljem restoranu
Nećete doživeti pravi i pun ukus, a rizikujete i trovanje hranom
Svojevremeno je poznati kuvar, Entoni Bordejn, rekao da nikada ne bi jeo ribu nedeljom, jer većina vlasnika nabavlja hranu, planiranu za vikend, četvrtkom ili petkom.
S druge strane, drugi dugogodišnji kuvar je posavetovao da ako živite više od 30 kilometara udaljeni od mora, ne naručujete morske plodove uopšte.
Prisila Kejsi, vlasnica ketering kompanije i privatna kuvarica za one sa dubljim džepom, objasnila je šta nikada ne bi trebalo da poručite u ribljem restoranu, iz više razloga.
Sveža riba je sastavni deo zdrave ishrane, ali nije u svakom restoranu sasvim sveža i negde ćete dobiti i zamrznutu. Osim toga, mogu da vam podvale ribu koja može da vam ugrozi zdravlje.
Dva omiljena specijaliteta bi trebalo preskočiti
Deluje lepo, zar ne? Komadi ribe, školjke, račići, a sve to u kremastom sosu. Kuvarica kaže – nikako!
– Teški, kremasti sos koristi se da bi zamaskirao činjenicu da morski plodovi nisu sveži. Plaćate punu cenu, a dobijate ribu i školjke koje su nižeg kvaliteta ili su u pitanju namirnice kojima uskoro ističe rok. Imate pravo da se raspitate kod konobara kakve se namirnice koriste u jelu i da na osnovu toga donesete odluku – rekla je ona.
Riba i morski plodovi kojima ističe rok nikako nisu za šalu, jer je dovoljno da su malo “preko” njega pa da zaradite trovanje hranom.
Takođe, pohovane ili pržene lignje nisu nešto što bi trebalo poručivati u restoranu. Lignje su najčešće smrznute, a žestoki proces prženja u dubokom ulju ubiće poslednji atom ukusa u njima, rekla je ona.
– Najveći broj restorana ovakvu hranu priprema iz zamrzivača. Dobijate lignje koje su zaleđene, pa odleđene, pa pohovane, pa ispržene u velikoj količini ulja, zatim obilno posoljene i poprskane limunom. Svaka naznaka njihovog ukusa je nestala, a jelo je masno i slano – objasnila je Kejs
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
PILEĆI GULAŠ Idealno jelo za hladne tmurne dane, a puno vitamina i minerala
Sočan spoj povrća sa mesom, za prave gurmane.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
JAPANSKE PALAČINKE Vazdušaste kao oblak, napravite ih za doručak, biće savršene i za večeru
Potrebno je samo par sastojaka i malo vremena, a biće ukusne kao da ste se trudili satima.
NEODOLJIVE ČOKOLADNE GALETE Tajna je u jednom sastojku koji se dodaje u testo, a totalno daje šmek
Najbolje služite tople i prelivene kremom od vanile.
Komentari (0)