SUPER RUČAK Piletina sa krompirom u bešamel sosu prosto se topi u ustima

Trpeza/ V.V.

15:33

Sezonski recepti 0

Iznenadite ukućane ovim savršenim jelom.

SUPER RUČAK Piletina sa krompirom u bešamel sosu prosto se topi u ustima
Shutterstock

Sastojci

Za krompir:

300 g krompira

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

1/2 kašičice suve majčine dušice

Za piletinu:

300 g belog mesa

200 g svežih paprika

100 g crnog luka

2 kašike ulja

1 kašičica mlevene ljute paprike

2 kašike soka od paradajza

1 kašika seckanog peršuna

1 kašičica suvog biljnog začina

½ kašičice mlevenog bibera

Bešamel sos:

500 ml mleka

40 g maslaca

3 pune kašike brašna

1/2 kašičice muskatnog oraščića u prahu

1 kašičica suvog biljnog začina

Ostalo:

150 g kačkavalja

Priprema:

Krompir iseći na kolutove debljine 3 mm. Crni luk sitno iseckati, a papriku na kockice. U tepsiju staviti krompir, posuti solju, biberom, majčinom dušicom i sa malo ulja. Izmešati i sipati u pleh. Staviti da se peče 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. U dubljem tiganju na dve kašike zagrejanog ulja propržiti iseckanu piletinu na komade veličine zalogaja i na srednjoj vatri pržiti dok meso ne pobeli i ne ispari voda koju pusti. Dodati iseckani crni luk, pržiti 2 minuta, ubaciti iseckanu papriku, mlevenu papriku i paradajz sok. Promešati i pržiti 2-3 minuta uz mešanje. Posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, dodati iseckan peršun, promešati i skloniti sa vatre. Izvaditi posudu sa krompirom i preko rasporediti piletinu sa povrćem.

Bešamel sos: maslac istopiti, dodati brašno i mešati da se sjedine bez grudvica. Pržiti na srednjoj temperaturi 2 minuta pa sipati mleko. Žicom za mućenje mešati dok se sos ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati muskatni oraščić, suvi biljni začin, mleveni biber. Preliti sos preko smese sa piletinom. Preko sosa rasporediti rendani kačkavalj. Vratiti u rernu na 180 stepeni još 20 minuta, odnosno dok se kačkavalj ne istopi i porumeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading