STARINSKO JELO IZ ŠUMADIJE Meljanik - Fantastičan ukus zbog koga će gosti olizati tanjire

Izvor: Slobodanka Ćorić

13:01

Sezonski recepti 0

Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni

supa
Shutterstock

Sastojci za veći broj osoba:

Možda vas zanima:

  • 1,5 kg.suvog pasulja
  • so ili vegeta po ukusu biber po ukusu
  • 4 glavice crnog luka
  • dosta ulja
  • 1 supena kašika aleve paprike
  • Začini za kuvanje pasulja:
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • 1 suva paprika
  • par čenova belog luka

Priprema:

Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite veegetom i mlevenim biberom po ukusu.

Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk izblendira i sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko. 

Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajt ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pred serviranje se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)