STARINSKO JELO IZ ŠUMADIJE Meljanik - Fantastičan ukus zbog koga će gosti olizati tanjire
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni

Sastojci za veći broj osoba:
- 1,5 kg.suvog pasulja
- so ili vegeta po ukusu biber po ukusu
- 4 glavice crnog luka
- dosta ulja
- 1 supena kašika aleve paprike
- Začini za kuvanje pasulja:
- nekoliko zrna bibera
- 2 lista lovora
- 1 suva paprika
- par čenova belog luka
Priprema:
Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite veegetom i mlevenim biberom po ukusu.
Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk izblendira i sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko.
Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajt ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pred serviranje se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.
Možda vas zanima:

STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite

KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene

KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept

STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku

EKSPLOZIJA UKUSA Salata sa dimljenim lososom je idealan letnji obrok, hranljiva, ukusna, a sprema se za tili čas
Hrskava je zahvaljujući domaćim krutonima, kremasta zbog jednostavnog prelivа od senfa i majoneza, i...

STARINSKI RECEPT ZA BOŽANSTVENO LETNJE JELO Bećar paprikaš, raskoš slasti i lepote ukusa
Bećar paprikaš je letnje jelo od paprike, luka i paradajza, veoma je poznato i zastupljeno generacijama na ovim prostorima
BRZA I JEDNOSTAVNA VEČERA Pohovane tikvice sa sosom od mirođije, sočne i aromatične
Obrok sa tikvicama je hranljiv i ukusan, te smo sigurni da ćete prste polizati

NITI GOJI, NITI GREJE TELO, PRIJA NEVEROVATNO Recept za letnju belu čorbu okrepljuje organizam, evo šta joj to daje božanski ukus
Svaki dan ćete želeti da vam se nađe na stolu...

JELU DAJU POSEBAN ŠMEK Ako vam je nestalo prezli, ovih 6 namirnica idealna su zamena
Evo koje su najbolje zamene za prezle
Komentari (0)