STARINSKO JELO IZ ŠUMADIJE Meljanik - Fantastičan ukus zbog koga će gosti olizati tanjire

Slobodanka Ćorić

13:01

Sezonski recepti 0

Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni

supa
Shutterstock

Sastojci za veći broj osoba:

  • 1,5 kg.suvog pasulja
  • so ili vegeta po ukusu biber po ukusu
  • 4 glavice crnog luka
  • dosta ulja
  • 1 supena kašika aleve paprike
  • Začini za kuvanje pasulja:
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • 1 suva paprika
  • par čenova belog luka

Priprema:

Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite veegetom i mlevenim biberom po ukusu.

Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk izblendira i sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko. 

Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajt ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pred serviranje se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading