KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene
Potrebno je:
Kore – sve 3:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 10 gr praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 300 g mlevenog keksa
- 300 ml toplog mleka
- 250 g margarina ili maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 150 g pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.
Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče.
Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohladjen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.
Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati.
Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.
Prijatno.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite
KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku
APSOLUTNI HIT MEĐU DESERTIMA Kremasta torta bez mleka i jaja, užitak koji se pamti
Da ne znate da je posna ne biste nikad ni rekli. FIna podloga od keksa i mlevenih lešnika i dva krema, sa belom i crnom čokoladom i redom keksa da upotpuni kombinaciju
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)