STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite
Diplomat torta je uz reformu, esterhazi, saher i neke druge, neizbežna u ponudi svake poslastičarnice koja drži do svog renomea
Potrebno je:
Tri kore po:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 100 gr mlavenih oraha
- ravna kašika brašna
Krem I:
- 5 žumanaca
- 4 kašike brašna
- 5 kašika šećera
- 500 ml mleka
- 125 gr margarina ili maslaca
Krem II:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr margarina ili maslaca
Još: 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca pa mikserom mutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera kada zapene i mutiti sve dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe i brašni i sve sjediniti lopaticom.
Može se peći u kalupu od 26cm ili plehu 30 x 20 cm. Obložiti pleh, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Ovako ispeći sve tri kore.
Pomešati žumanca, šećer i brašno, pa dodati malo hladnog mleka od 500 ml a ostatak staviti da provvri.
Razmutiti smesu i zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre i prekriti folijom direktno na dobijeni puding i ostaviti da se ohladi.
Za dugi fil penasto u manjoj šerpi umutiti žumanca sa šećerom da pobele i zapene pa staviti na veću šerpu u kojoj je “sa dva prsta” voda koja vri. Kuvati tako 10 minuta pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se čokolada otopila skloniti sa vatre pa i taj fil ostaviti da se ohladi.
Kada su se pudinzi ohladili umutiti oba margarina ili maslaca da budu penasti pa podeliti ih na dva jednaka dela i dodati pudinzima i sve umutiti zajedno.
Na kraju umutiti slatku pavlaku pa po 2 – 3 kašike dodati filovima i izmutiti. Biće penastije i kremastije.
Na prvu koru staviti jedan fil, pa drugi i preko premazati sloj slatke pavlake, druaga kora, pa opet jedan pa drugi fil i sloj slatke pavlake, a na kraju druga kora.
Ukoliko vam je ostalo slatke pavlake iskoristite je za dekoraciju.
Ostavite tortu da odstoji i kore otpuse, a ukusi se sjedine pa seckati i služiti.
Prijatno.
Možda vas zanima:
KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene
KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku
APSOLUTNI HIT MEĐU DESERTIMA Kremasta torta bez mleka i jaja, užitak koji se pamti
Da ne znate da je posna ne biste nikad ni rekli. FIna podloga od keksa i mlevenih lešnika i dva krema, sa belom i crnom čokoladom i redom keksa da upotpuni kombinaciju
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)