PITA OD PASULJA Bila je ponos Homolja, a danas je se retko ko seti

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Sočna pita držaće vas dugo sitim a obožavaće je cela porodica.

pita od pasulja
Shutterstock

Potrebno je

  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • navrh noža soli
  • 9 kašika hladne vode

Fil:

  • 1/2 kg kuvanog pasulja
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bujona od povrća
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika senfa
  • so, biber

I još:

  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U jednu posudu stavite brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo 15 minuta. Podelite na delove pa svaki deo premesite na pobrašnjenoj podlozi i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Dok čekate možete da napravite fil. Sitno seckan luk propržite na zagrejanom ulju pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine. Pržite dva do 3 minuta uz neprestano mešanje pa dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte. Zatim rastanjite svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane. Premažite kore uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima. Uvijte kore pa premažite mešavinom ulja i vode. Prebacte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta. Gotovu pitu izvadite, poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom da se prohladi.

Komentari (0)

Loading