JELA IZ HOMOLJSKOG KRAJA Sočna čorba i drugačija pita, recepti su provereni a ukus savršen
Sjajan predlog za ručak koji će vas dugo držati sitim a zdrav je i ukusan.
Homoljska čorba od koprive
Potrebno je
- 1 kg telećih kostiju
- 500 g kopriva
- 1 uvrh puna kašika masti
- 1 kašika brašna
- 100 g slanine
- 1 dl pavlake
- so, biber
Priprema:
Prvo skuvajte kosti. U šerpu sipajte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite bujon. Zasebno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte. U tiganju na masti, propržite brašno pa mu dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom. Iseckajte slaninu na kockice pa propržite i umešajte u čorbu. Pustite da proključa, pa posolite i pobiberite i skinite sa vatre. Na kraju, umešajte pavlaku i služite toplo.
Pita od pasulja
Potrebno je
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- navrh noža soli
- 9 kašika hladne vode
Fil:
- 1/2 kg kuvanog pasulja
- 2 struka mladog crnog luka
- 300 g šampinjona
- 1 dl bujona od povrća
- 2 šargarepe
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika senfa
- so, biber
I još:
- 2 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U jednu posudu sipajte brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta. Podelite ga na više delova pa premesite svaki. Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa premažite sa malo ulja i ostavite 20 minuta. Za to vreme, pripremite fil. U tiganju na zagrejanom ulju, propržite seckan luk pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine. Pržite uz neprestano mešanje, 2 do 3 minuta pa dodajte peršun i pustite da se prohladi. Onda dodajte senf i izmešajte. Delove testa razvijte na debljinu 2 do 3 mm pa ostavite sa strane. Uljem premažite kore pa stavite rendan beli luk i izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Filujte i pospite orasima. Zatim uvijte sve kore i premažite mešavinom ulja i vode. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i pokrijte kuhinjskom krpom, dok se ne prohladi.
JAGNJETINA SA KAJMAKOM Rapsodija ukusa koji se pamti, za prave gurmane
Slasno jelo u savršenom spoju raspametiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
AKO ŽELITE MERMERNO PLAVA JAJA OFARBAJTE IH OVAKO Potpuno je prirodna tehnika, a ispadnu prelepa
Ako ofarbate jaja crvenim kupusom dobićete prelepu plavu boju, a za dodatni sjaj i mermerni efekat koristite kokosovo ulje.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
ZELENI ROLAT Idealan za slavsku trpezu, pravićete stalno
Slasni rolat oduševiće goste na svečanoj trpezi.
Komentari (0)