JELA IZ HOMOLJSKOG KRAJA Sočna čorba i drugačija pita, recepti su provereni a ukus savršen

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Sjajan predlog za ručak koji će vas dugo držati sitim a zdrav je i ukusan.

pita od pasulja
Shutterstock
čorba od koprive Shutterstock
 

 

Homoljska čorba od koprive

Potrebno je

  • 1 kg telećih kostiju
  • 500 g kopriva
  • 1 uvrh puna kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • 100 g slanine
  • 1 dl pavlake
  • so, biber

Priprema:

Prvo skuvajte kosti. U šerpu sipajte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite bujon. Zasebno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte. U tiganju na masti, propržite brašno pa mu dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom. Iseckajte slaninu na kockice pa propržite i umešajte u čorbu. Pustite da proključa, pa posolite i pobiberite i skinite sa vatre. Na kraju, umešajte pavlaku i služite toplo.

Pita od pasulja

Potrebno je

  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • navrh noža soli
  • 9 kašika hladne vode

Fil:

  • 1/2 kg kuvanog pasulja
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bujona od povrća
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika senfa
  • so, biber

I još:

  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U jednu posudu sipajte brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta. Podelite ga na više delova pa premesite svaki. Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa premažite sa malo ulja i ostavite 20 minuta. Za to vreme, pripremite fil. U tiganju na zagrejanom ulju, propržite seckan luk pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine. Pržite uz neprestano mešanje, 2 do 3 minuta pa dodajte peršun i pustite da se prohladi. Onda dodajte senf i izmešajte. Delove testa razvijte na debljinu 2 do 3 mm pa ostavite sa strane. Uljem premažite kore pa stavite rendan beli luk i izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Filujte i pospite orasima. Zatim uvijte sve kore i premažite mešavinom ulja i vode. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i pokrijte kuhinjskom krpom, dok se ne prohladi.

Komentari (0)

Loading