JELA IZ HOMOLJSKOG KRAJA Sočna čorba i drugačija pita, recepti su provereni a ukus savršen
Sjajan predlog za ručak koji će vas dugo držati sitim a zdrav je i ukusan.
Shutterstock
Homoljska čorba od koprive
Potrebno je
- 1 kg telećih kostiju
- 500 g kopriva
- 1 uvrh puna kašika masti
- 1 kašika brašna
- 100 g slanine
- 1 dl pavlake
- so, biber
Priprema:
Prvo skuvajte kosti. U šerpu sipajte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite bujon. Zasebno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte. U tiganju na masti, propržite brašno pa mu dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom. Iseckajte slaninu na kockice pa propržite i umešajte u čorbu. Pustite da proključa, pa posolite i pobiberite i skinite sa vatre. Na kraju, umešajte pavlaku i služite toplo.
Pita od pasulja
Potrebno je
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- navrh noža soli
- 9 kašika hladne vode
Fil:
- 1/2 kg kuvanog pasulja
- 2 struka mladog crnog luka
- 300 g šampinjona
- 1 dl bujona od povrća
- 2 šargarepe
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika senfa
- so, biber
I još:
- 2 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U jednu posudu sipajte brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta. Podelite ga na više delova pa premesite svaki. Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa premažite sa malo ulja i ostavite 20 minuta. Za to vreme, pripremite fil. U tiganju na zagrejanom ulju, propržite seckan luk pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine. Pržite uz neprestano mešanje, 2 do 3 minuta pa dodajte peršun i pustite da se prohladi. Onda dodajte senf i izmešajte. Delove testa razvijte na debljinu 2 do 3 mm pa ostavite sa strane. Uljem premažite kore pa stavite rendan beli luk i izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Filujte i pospite orasima. Zatim uvijte sve kore i premažite mešavinom ulja i vode. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i pokrijte kuhinjskom krpom, dok se ne prohladi.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)