TORTA KRALJICE NATALIJE Čarobna poslastica raskošnog izgleda i čokoladnog ukusa, po receptu iz 19 vela

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Čuvena torta danas je beogradska atrakcija koja se služi u Domu Jevrema Grujića, po originalnoj recepturi iz 19.veka.

torta kraljice natalije
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika mleka
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 g brašna

Za premaz:

  • 150 g marmelade

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda odvojite belanca i žumanca. Mikserom umutite belanca u čvrst šne, a žumanca sa šećerom.  Otopite na pari čokoladu pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Potom dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite sastojke, pa smesu za kore izlijte u pleh koji je premazan uljem i posut brašnom. Pecite kore 45 minuta na 180 stepeni. Ohlađenu koru izvadite i presecite uzdužno na dva dela. Premažite marmeladom jednu koru i ivice, pa preklopite drugom. Slatku pavlaku i čokoladu zajedno otopite, pa premažite glazuru preko torte.

Komentari (0)

Loading