PITA GOLOGLAVKA Stari tradicionalni recept iz Vranja dala nam je baka Mira koja ga je ljubomorno čuvala godinama

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Recept za ovu fenomenalnu pitu sa sirom podelila je 80 godišnja baka Mira. Vranjanka koja je ceo svoj život provela u ovom delu Južne Srbije poznata je po svojim receptima koje je naučila od majke i bake. Takav je i ovaj recept za gologlavku.

gologlavka
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 500 g sira
  • 200 ml mlake vode
  • mast 
  • kašičica soli 
  • 1/3 kocke kvasca
  • 4 jaja 
     

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednu posudu sipajte brašno pa namrvite kvasac, sipajte mlaku vodu i so. Od sastojaka zamesite testo pa ga podelite na 6 jufki i premažite mašću. Poređajte jednu na drugu pa napravite od toga jednu veliku koru, veću od pleha. Zasebno umutite jaja sa sirom pa dodajte prašak za pecivo. Sipajte nadev preko kore pa višak testa prekrijte preko fila ali da sredina ostane nepokrivena. Pecite pitu 30-40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja stavite da provri kašika masti sa pola šoljice vode pa prelijte pečenu gologlavku sa tim i prekrijte krpom. Ostavite da malo omekša, secite i služite. Prijatno!

Komentari (0)

Loading