PITA GOLOGLAVKA Stari tradicionalni recept iz Vranja dala nam je baka Mira koja ga je ljubomorno čuvala godinama
Recept za ovu fenomenalnu pitu sa sirom podelila je 80 godišnja baka Mira. Vranjanka koja je ceo svoj život provela u ovom delu Južne Srbije poznata je po svojim receptima koje je naučila od majke i bake. Takav je i ovaj recept za gologlavku.
Potrebno je
- 500 g brašna
- 500 g sira
- 200 ml mlake vode
- mast
- kašičica soli
- 1/3 kocke kvasca
- 4 jaja
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednu posudu sipajte brašno pa namrvite kvasac, sipajte mlaku vodu i so. Od sastojaka zamesite testo pa ga podelite na 6 jufki i premažite mašću. Poređajte jednu na drugu pa napravite od toga jednu veliku koru, veću od pleha. Zasebno umutite jaja sa sirom pa dodajte prašak za pecivo. Sipajte nadev preko kore pa višak testa prekrijte preko fila ali da sredina ostane nepokrivena. Pecite pitu 30-40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja stavite da provri kašika masti sa pola šoljice vode pa prelijte pečenu gologlavku sa tim i prekrijte krpom. Ostavite da malo omekša, secite i služite. Prijatno!
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)