PITA GOLOGLAVKA Stari tradicionalni recept iz Vranja dala nam je baka Mira koja ga je ljubomorno čuvala godinama
Recept za ovu fenomenalnu pitu sa sirom podelila je 80 godišnja baka Mira. Vranjanka koja je ceo svoj život provela u ovom delu Južne Srbije poznata je po svojim receptima koje je naučila od majke i bake. Takav je i ovaj recept za gologlavku.
Potrebno je
- 500 g brašna
- 500 g sira
- 200 ml mlake vode
- mast
- kašičica soli
- 1/3 kocke kvasca
- 4 jaja
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednu posudu sipajte brašno pa namrvite kvasac, sipajte mlaku vodu i so. Od sastojaka zamesite testo pa ga podelite na 6 jufki i premažite mašću. Poređajte jednu na drugu pa napravite od toga jednu veliku koru, veću od pleha. Zasebno umutite jaja sa sirom pa dodajte prašak za pecivo. Sipajte nadev preko kore pa višak testa prekrijte preko fila ali da sredina ostane nepokrivena. Pecite pitu 30-40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja stavite da provri kašika masti sa pola šoljice vode pa prelijte pečenu gologlavku sa tim i prekrijte krpom. Ostavite da malo omekša, secite i služite. Prijatno!
POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
POSNA SARMA Slasno jelo sa pečurkama i pirinčem, zaboravićete da nedostaje meso
Savršene za početak Božićnog posta, a dugo će vas držati sitim.
NAJČOKOLADNIJI ROLAT Sa palačinkama i keksom, mekan kao duša, nema ko ga ne voli
Neodoljivi desert osvojiće sve sladokusce.
PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula
Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.
ISPOLIRAJTE SUDOPERU OVOM NAMIRNICOM Nije soda bikarbona, a sijaće se kao nova
Ako želite da se sudopera sija kao tek kupljena, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)