PREDLOZI ZA ĐURĐEVDANSKU TRPEZU Od pite i salate do paštete, dobićete brojne pohvale
Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
![pastirska pita](/data/images/2024-05-03/86759_pastirska-pita-1_f.jpg?timestamp=1714687200)
Pastirska pita
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 2-3 glavice crnog luka
- 1-2 šake graška
- 2 čena belog luka
- 3 kašike pasiranog paradajza
- ulje, suvi začin, so, biber
- 4 veća krompira
- 150 ml mleka
- 3 kašike kisele pavlake
- puter
- 100 g tvrdog sira
- 5 tvrdo kuvanih jaja
Priprema:
Stavite krompir da se kuva. Na ulju upržite sitno naseckani crni i beli luk, pa dodajte i mleveno meso i pržite dok ne ispari tečnost. Dodajte grašak, suvi začin, so, biber i pasirani paradajz. Mešajte da se sve sjedini i sklonite s vatre. Skuvani krompir dobro izgnječite, dodajte mleko, malo putera, pavlaku, suvi začin i so po ukusu. Na dnu vatrostalne posude ređajte fil od mesa, pa pire, preko pirea utisnite polovine kuvanih jaja i odozgo narendajte sir. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pitu služite toplu uz sezonsku salatu ili kiselu pavlaku.
Gurmanska salata
Sastojci:
- 200 g mesnate slanine
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 100 g pečenih semenki suncokreta
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike majoneza
- so, biber
Priprema
Slaninu isecite na kockice, pa je propržite. Kada je gotova, izvadite je na papirnati ubrus da se iscedi i ohladi. Sjedinite kiselu pavlaku, majonez, semenke suncokreta, tri isečena jaja i peršun, začinite po ukusu i na kraju dodajte i ohlađenu slaninu. Ukrasite kriškama preostalog jajeta.
Francuski krompir
Sastojci:
- 6-8 krompira
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 100 g kačkavalja
- 3 kašike ulja
- kašičica soli
- 2 sveža jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
Priprema
Krompir isecite na kriške, pa ih kuvajte pet minuta. Polovinu upola skuvanog krompira stavite na dno podmazane tepsije, odozgo poređati jaja isečena na kolutove, pa začinite i stavite polovinu rendanog kačkavalja. Preko stavite drugu polovinu krompira, pa prelijte jajima umućenim s pavlakom za kuvanje. Sve pospite ostatkom kačkavalja. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.
Pašteta
Sastojci:
- 5-6 tvrdo kuvanih jaja
- 100 g maslaca
- 1-2 kašike senfa
- so
Priprema:
Skuvana i ohlađena jaja zgnječite viljuškom. Dodajte maslac i polako mešajte dok se maslac lepo ne sjedini s jajima. Da bi vam ovo bilo lakše, ostavite maslac neko vreme na sobnoj temperaturi. Dodajte senf, posolite po okusu i sve dobro pomešajte.
Možda vas zanima:
![solakotopita](/data/images/2024-06-21/91627_sokalopita_f.jpg)
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
![stifado](/data/images/2024-06-21/91617_stifado_f.jpg)
OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
![grilijaš trouglići](/data/images/2024-05-03/86760_grilijaz-trouglici-stock-photo-waffle-cake-made-of-crispy-waffle-cakes-with-boiled-condensed-milk-on-a-gray-background-quick-1702692556_f.jpg)
FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
![pesak torta](/data/images/2024-05-03/86772_pesak-torta-691659094_f.jpg)
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
![giros](/data/images/2024-07-24/95211_giros-1_f.jpg)
DOMAĆI GIROS Sočan i slasan obrok koji pomera granice dobrog ukusa
Omiljeno jelo sa letovanja od sada možete da pravite i kod svoje kuće.
![meso](/data/images/2024-07-26/95456_shutterstock-2387668335_f.jpg)
SOČNO PEČENO MESO Moguće je, treba vam samo ova namirnica, biće mekano kao duša
Ako želite da pečeno meso bude sočno primenite ovaj jednostavan trik, i bićete raspamećeni koliko je ukusno.
![hašure](/data/images/2024-07-24/95231_shutterstock-229477783_f.jpg)
HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
![čokoladni smuti](/data/images/2024-07-24/95238_shutterstock-301326848_f.jpg)
ČOKOLADNI SMUTI ZA DORUČAK I DOBAR IZGLED Recept glumice Dženifer Aniston oduševio fanove, svi ga prave
Ukusan i zdrav doručak po receptu čuvene glumice, poznate po dobrom zdravlju i vitkoj liniji.
![mil fej](/data/images/2024-07-24/95222_shutterstock-2116217021_f.jpg)
MIL FEJ DESERT Čarobni francuski slatkiš, kremast i lagan, otopićete se od miline
Francuski kolač "od 1000 kora" obožavaće i oni koji ne vole slatko.
Komentari (0)