OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
Musaka
Sastojci:
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za musaku:
- 1 kg krompira (ili patlidžana)
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Za bešamel sos otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Krompir ili patlidžan iseckajte na tanke kolutove i propržite ih u tiganju sa maslinovim uljem dok ne omekšaju.
U drugom tiganju propržite crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte beli luk i mleveno meso. Kada meso porumeni, dodajte paradajz, cimet, šećer i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Začinite solju i biberom. U vatrostalnu posudu složite red krompira ili patlidžana, zatim sloj mesa, ponovite slojeve i završite sa krompirom ili patlidžanom.
Prelijte bešamel sosom preko musake i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 45 minuta dok ne porumeni.
Stifado
Sastojci:
- 1 kg junetine (iseckane na kocke)
- 2 velike crvene glavice luka, sitno iseckane
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 velika paradajza, oljuštena i iseckana
- 200 ml crnog vina
- 50 ml vinskog sirćeta
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica cimeta
- 3 lovorova lista
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk u velikom tiganju sa maslinovim uljem dok ne omekša.
Dodajte junetinu i pržite dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte paradajz, paradajz pire, vino, sirće, cimet, lovorov list, so i biber. Dobro promešajte. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata, dok meso ne postane meko.
Pasticio
Sastojci:
Za mesni sloj:
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
- Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za pasticio:
- 500 g makarona (najbolje dugih)
- 2 jaja
- 100 g kravljeg sira, izmrvljenog
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.
Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih
pomešajte sa umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj i preostalu polovinu makarona. Prelijte bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Kleftiko
Sastojci:
1 kg jagnjetine (but ili plećka)
4 čena belog luka, iseckana
1 limun (sok i kora)
2 kašike sušenog origana
2 kašike svežeg ruzmarina, iseckanog
100 ml maslinovog ulja
4 krompira, iseckana na četvrtine
2 crvene paprike, iseckane na trake
so i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte beli luk, limunov sok i koru, origano, ruzmarin, maslinovo ulje, so i biber. U ovu marinadu stavite jagnjetinu i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
Zagrejte rernu na 180 °C. U vatrostalnu posudu stavite krompir i papriku, a preko njih jagnjetinu sa marinadom.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite oko 3 sata, dok meso ne postane mekano i sočno.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)