TRADIONALNO TURSKO JELO KOJE PODSEĆA NA PUNJENU PAPRIKU Sogan dolma za sve prilike

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Mirisom osvaja i one koji ne vole luk, a idealno za svečanu i slavsku trpezu.

sogan dolma
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg većih glavica luka
  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • 50 g šargarepe
  • 50 g celera
  • 100 g pirinča
  • so
  • biber
  • mlevena začinska paprika

Za serviranje

  • 2 dl pavlake
  • limun

Priprema

Luk očistite pa zasecite svaku glavicu pri vrhu, odsecite joj "kapicu". U lonac nalijte litar vode , posolite, pa kad proključa ubacite luk. Kuvajte tako par minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte seckanu šargarepu sa celerom. Operite pirinač u nekoliko voda pa ga dodajte u meso. Posolite u pobiberite. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Pripremljenom smesom punite luk. Spoljašnji sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. U šerpu poređajte punjene lukove, pa pospite mlevenom začinskom paprikom.  Kuvajte na jakoj vatri, dok ne provri. Onda kuvajte poklopljeno, na slaboj vatri. Prelijte sogan dolmu pavlakom ili limunovim sokom. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading