TRIGONA Grčki desert koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Slatkiš koji se pojede za tren oka, za prave sladokusce.
Potrebno je
Za kore:
- 500 g kora za pitu (filo testo)
- 100 g rastopljenog putera
Za krem:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 4 žumanca
- 50 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vanilin šećera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Poređajte kore za pitu jednu preko druge, svaku premazujući rastopljenim puterom. Isecite na kvadrate veličine oko 10x10 cm. Svaki kvadrat savijte u trougao. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumene, oko 10-15 minuta. Ostavite da se ohlade. U šerpi pomešajte mleko i polovinu šećera, stavite na srednju vatru i zagrejte do vrenja.
U međuvremenu, pomešajte žumanca, preostali šećer, kukuruzni skrob i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu. Kad mleko provri, postepeno dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i pomešajte sa ohlađenim kremom. Svaki pečeni trougao napunite kremom i poslužite.
Možda vas zanima:
POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Klasik kome popularnost samo raste, a ni malo ne zaostaje za originalom
Sočna i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
BANANA HLEB ZA SAVRŠENO JUTRO Uspeva svima, a nestaće sa stola čim se postavi
Sočan i sladak, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica pokojnog maršala, a polizaćete i tanjir koliko je ukusna
Kremasta i vazdušasta, bila je omiljeni kolač maršala Josipa Broza Tita.
DOMAĆE RUM ŠTANGLICE POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA A nema pečenja i gotove začas
Domaće rum štanglice osvojiće prave sladokusce.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)