BELI EGIPAT Poslastica bez konkurencije koje se pojede u trenu, dekorativna i očaravajuća
Bogata torta sa žutim i belim filom osvojiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je:
Za 3 kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika kristal šećera
- 12 kašika seckanih lešnika
- 3 kašike gustina
Za žuti fil:
- 12 žumanaca
- 10 kašika kristal šećera
- 750 ml mleka
- 8 kašika gustina (100g)
- 80 g putera
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
Za beli fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 g krem sira
- 100 g seckanih pečenih lešnika
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite 4 belanca pa dodajte 4 kašike kristal šećera. Dodajte gustin i 4 kašike seckanih lešnika. Kalup obložite pek papirom. Smesu preručite u kalup. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak za još 2 kore, da ukupno bude 3. Zasebno umutite žumanca i kristal šećer, pa dodajte malo mleka i gustin. Odvojeno zagrejte ostatak mleka, pa u njega ubacite smesu sa jajima. Kuvajte nekoliko minuta, na tihoj vatri, dok ne dobijete žut krem. Pustite da se prohladi, pa dodajte umućeni puter i zasebno umućenu slatku pavlaku. Ređajte tortu redosledom kora-žuti fil-beli fil-kora. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)