ŽERBO KOCKE Mađarski desert koji samo dobija na popularnosti, a nestane sa stola odmah
Mađarski starinski kolači od kora, džema i oraha.
Potrebno je
- 120 g maslaca ili margarina
- 3-4 kašike šećera
- 100 ml mleka
- 350 g brašna
- korica limuna
- 1 jaje
- 500 g pekmeza od šipka ili kajsije
- 150 g oraha
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
- malo kvasca
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Umutite mikserom maslac sa šećerom. Onda dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite mekše glatko testo. Stavite testo u kesu i držite u zamrzivaču 15 do 30 minuta da se ohladi i malo stegne. Podelite testo na četiri jednaka dela po 200 g i svaki deo razvucite oklagijom veličine tepsije. Istresite u činiju pekmez, pa mu dodajte mlevene orahe, zašećerite, pa sve dobro sjedinite. Obložite pleh papirom za pečenje ili podmažite maslacem. Stavite u pleh prvu razvučenu koru i namažite je 1/3 pekmeza i oraha. Ponovite postupak i za drugu i treću koru. Pokrijte nenamazanom četvrtom korom i viljuškom izbockajte. Ostavite da odmori 15-20 minuta. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Rastopite čokoladu sa 3 kašike ulja pa dobro izmešajte, i prelijte kolač. Secite na kocke kada se čokolada stegne.
Možda vas zanima:
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
BANANA HLEB ZA SAVRŠENO JUTRO Uspeva svima, a nestaće sa stola čim se postavi
Sočan i sladak, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)