POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA Hrskavih kora i sočnog nadeva, pojede se u slast
Savršena za dane Petrovskog posta, a raspametiće i one koji mrse.
![pita sa šampinjonima](/data/images/2024-07-03/92759_shutterstock-2302056573_f.jpg?timestamp=1719957600)
Potrebno je
- 500 g kora za pitu
- 500 g šampinjona
- 2 manja praziluka
- so
- biber
- suvi biljni začin
- 1 dl ulja
- 4 dl kisele vode
- časa od 2 dl brašna
- 150 g griza
- kesica praška za pecivo
- kašičica soli
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Praziluk sitno iseckajte pa propržite na vrućem ulju. Kad omekša, dodajte sitno seckane šampinjone i suvi biljni začin. Posolite i pobiberite. Pržite sve dok ne ispari tečnost. Pustite da se malo prohladi. U jednoj posudi pomešajte kiselu vodu, brašno, so, ulje, griz i prašak za pecivo. Sjedinite smesu mikserom. Tri kore premažite smesom u tankom sloju, pa na početak treće nanesite nadev debelo. Zatim savijte krajeve ka unutra i uvijte u rolat. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Secite na parčiće pre pečenja pa premažite odozgo sa smesom od griza. Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumeni.Bon appetit!
Možda vas zanima:
![posna pita sa bundevom](/data/images/2024-11-27/107301_shutterstock-2212696841_f.jpg)
POSNA BUNDEVARA Sočna poslastica za hladne dane, mekana i ukusna
Ukućani će stajati u redu za još, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
![gibanica](/data/images/2024-01-26/75115_gibanica-3-1992700631_f.jpg)
POSNA GIBANICA Ni malo ne zaostaje za originalom, a idealna za doručak ili večeru
Sočna pita odlična je za dane posta, a pravi se od gotovih kora.
![gibanica sa sirom](/data/images/2023-12-11/70451_gibanica-smanjena-2293776925_f.jpg)
POSNA GIBANICA SA TOFUOM Jedan sastojak joj daje poseban šmek, a poćiće vam voda na usta
Mnogima omiljena pita sa sirom može da se napravi i u posnoj varijanti, samo je potrebno da zamenite neke mrsne sastojke.
![posna pita sa pečurkama](/data/images/2024-08-02/96188_shutterstock-1842429901_f.jpg)
POSNA PITA SA PEČURKAMA Klasik bez premca po receptu bez mane, za savršeno jutro
Sočna i slasna, a držaće vas dugo sitim.
![šareni burek](/data/images/2025-01-17/111445_sareni-burek-1_f.jpg)
ŠARENI BUREK Sočan i preukusan, ovakav do sada niste jeli
Ukusan i sočan, prste da poližete.
![suvo grožđe](/data/images/2025-01-17/111460_shutterstock-2210276799_f.jpg)
OČISTITE JETRU NA JEDNOSTAVAN NAČIN Priprema je jednostavna, a zdravo je za ceo organizam
Potrebna vam je samo voda i još jedan sastojak, a odličan je čistač jetre.
![čizburger](/data/images/2025-01-17/111437_shutterstock-2476088505_f.jpg)
ČIZBURGER Ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Najbolje služite uz pomfrit kao prilog.
![soja sos](/data/images/2025-01-17/111421_shutterstock-2267194955_f.jpg)
NEODOLJIVI SOJA SOS Aromatični umak koji savršeno ide sa piletinom i pirinčem, prste da poližete
Neodoljvi umak raspametiće sve koji ga budu probali.
![pietina u sosu](/data/images/2025-01-17/111417_shutterstock-772539667_f.jpg)
PILETINA U SOSU Mekana, sočna i neodoljiva, prste da poližete
Najbolje služite uz kuvanu testeninu.
Komentari (0)