HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
Potrebno je
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera
Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar
Priprema:
Kuvajte pšenicu oko 10 minuta, procedite je, pa nalijte novu vodu i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić. Ostavite da proključa. Kuvani pasulj dodajte u šerpu sa pšenicom, pa umešajte i leblebiju i pirinač i kuvajte još oko 10 minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, i kikiriki, pa suvo grožđe i brusnicu. Promešajte i kuvajte 10 minuta. Dodajte oljuštene i iseckane jabuke i kukuruz. Dodajte rendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte suve seckane kajsije i smokve. Kuvajte još par minuta pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako da stoji. Ohlađeni puding prespite u posude pa dekorišite po izboru. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KAZANDIBI Jeftina turska poslastica koja se topi u ustima
Turski puding miluje nepca.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)