PROFITEROLE Slične kao princes krofne a opet posebne, sa sočnim filom i vazdušastim testom

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Neodoljive krofnice sa čokoladnim prelivom raspametiće i one izbirljive.

profiterole
Shutterstock

Za testo

  • 2, 5dl vode
  • 100 g putera
  • 1 vanilin šećer
  • so
  • 5 jaja
  • 150 g mekog brašna

Za fil

  • 2 dl slatke pavlake
  • 10 kašika gustina
  • 10 kašika šečera
  • 7 dl mleka
  • 4 jaja
  • 125 g putera

Za preliv

  • 1 dl vode
  • 200 g šečera
  • 50 g kakao
  • 50 g čokolade
  • pola čašice konjaka
  • par kapi ulja

Priprema

U jednoj šerpici stavite vodu, puter, šećer i so. Ostavite da proključa pa dodajte brašno i mešajte jpš 2 minuta, sve dok ne počne da se odvaja od posude. U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje. Mutite mikserom sve dok smesa ne postane kompaktna. Špricem istiskujte male krofnice na pleh obložen pek papirom. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. U zasebnoj šerpi skuvajte mleko pa u njega dodajte jaja umućena sa šećerom, gustinom i malo mleka. Dobro mešajte sve dok se fil ne zgusne.Zatim dodajte puter seckan na listiće i mešajte dok se ne otopi. Umutite slatku pavlaku pa je dodajte u prohlađen fil. Špricem za tortu punite krofnice. U jednoj šerpici zagrejte vodu, šećer i kakao. Kada provri umešajte čokoladu, ulje i sipajte konjak. Preliv sipajte preko profiterola. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading