PEČENI UŠTIPCI OD JABUKA Preskočite prženje i uključite rernu, poslastica će biti još ukusnija

Ana Klikovac

15:00

Slatki kutak 0

Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa

kolači
Shutterstock

Pripremite se, jer će vas ovaj recept za uštipke od jabuka u obliku torte oduvati. Spirala od cimeta i šećera prolazi kroz ovu nežnu tortu, bogatu komadićima jabuka i aromatizovanu cimetom. Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa; jabukovo sirće u testu pojačava ukus jabuka.

A uštipak od jabuka nije pravi uštipak bez glazure, pa da preskočite ovaj korak. Slatka glazura od kisele pavlake dodaje još jedan sloj slatkoće sa malo kiselosti i formira nežnu, šećernu koricu.

Sastojci:

Za tortu:

  • 1 3/4 šolje komadića jabuka
     
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
     
  • 3/4 šolje plus 2 kašike (174 g) šećera
     
  • 1 šolja jabukovog sirćeta, na sobnoj temperaturi
     
  • 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
     
  • 1/3 šolje (71 g) svetlog braon šećera
     
  • 1/4 šolje kisele pavlake, na sobnoj temperaturi
     
  • 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
     
  • 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
     
  • 3 šolje (360 g) brašna
     
  • 1 kašičica praška za pecivo
     
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
     
  • 3/4 kašičice krupne soli
     

Za spiralu od šećera i cimeta:

  • 3/4 šolje (160 g) svetlog braon šećera
     
  • 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
     
  • 1 1/2 kašike mlevenog cimeta
     
  • 1/8 kašičice krupne soli
     

Za glazuru:

  • 1 1/4 šolje (284 g) prah šećera
     
  • 1 kašika kisele pavlake
     
  • 1 kašika neslanog putera, otopljenog

Uputstvo

Zagrejte rernu i pripremite pleh. Zagrejte rernu na 350°F (175°C). Namastite pleh veličine 33x23 cm sprejom za pečenje sa brašnom. Pomešajte jabuke, šećer i začin. U srednjoj posudi pomešajte jabuke, cimet i 1/4 šolje granulisiranog šećera. Pripremite sastojke za tortu. U velikoj posudi, umutite jabukovo sirće, puter, braon šećer, kiselu pavlaku, vanilu, jaja i 1/2 šolje granulisiranog šećera. Umutite u brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu jabuka i lagano promešajte. Ostavite 1/2 šolje testa sa strane. Preostalo testo ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh.

Pripremite spiralu od cimeta i šećera i umešajte u testo. Pomešajte šećer, puter, cimet i so. Stavite po kašičicu ove mešavine po celoj površini testa, zatim stavite kašičice sa 1/2 šolje testa. Uz pomoć noža za puter, napravite spiralu i umešajte u testo. Pospite vrh sa preostalih 2 kašičice granulisiranog šećera.

Pecite oko 40 minuta. Ostavite da odstoji u plehu na rešetki dok se ne ohladi, 1 do 2 sata.

Pripremite glazuru. Pomešajte šećer, kiselu pavlaku, puter i 1 kašiku vode dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte. Ostavite da odstoji dok se glazura ne stvrdne, oko 10 minuta. 

 

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza OVSENA KAŠA SA BOBIČASTIM VOĆEM Doručak za dan pun energije #mojatrpeza #fypシ #fypシ゚viral #ovsenepahuljice #foryoupage #fyf ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading