PEČENI UŠTIPCI OD JABUKA Preskočite prženje i uključite rernu, poslastica će biti još ukusnija
Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa
Pripremite se, jer će vas ovaj recept za uštipke od jabuka u obliku torte oduvati. Spirala od cimeta i šećera prolazi kroz ovu nežnu tortu, bogatu komadićima jabuka i aromatizovanu cimetom. Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa; jabukovo sirće u testu pojačava ukus jabuka.
A uštipak od jabuka nije pravi uštipak bez glazure, pa da preskočite ovaj korak. Slatka glazura od kisele pavlake dodaje još jedan sloj slatkoće sa malo kiselosti i formira nežnu, šećernu koricu.
Sastojci:
Za tortu:
- 1 3/4 šolje komadića jabuka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3/4 šolje plus 2 kašike (174 g) šećera
- 1 šolja jabukovog sirćeta, na sobnoj temperaturi
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1/3 šolje (71 g) svetlog braon šećera
- 1/4 šolje kisele pavlake, na sobnoj temperaturi
- 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 3 šolje (360 g) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 3/4 kašičice krupne soli
Za spiralu od šećera i cimeta:
- 3/4 šolje (160 g) svetlog braon šećera
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1 1/2 kašike mlevenog cimeta
- 1/8 kašičice krupne soli
Za glazuru:
- 1 1/4 šolje (284 g) prah šećera
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika neslanog putera, otopljenog
Uputstvo
Zagrejte rernu i pripremite pleh. Zagrejte rernu na 350°F (175°C). Namastite pleh veličine 33x23 cm sprejom za pečenje sa brašnom. Pomešajte jabuke, šećer i začin. U srednjoj posudi pomešajte jabuke, cimet i 1/4 šolje granulisiranog šećera. Pripremite sastojke za tortu. U velikoj posudi, umutite jabukovo sirće, puter, braon šećer, kiselu pavlaku, vanilu, jaja i 1/2 šolje granulisiranog šećera. Umutite u brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu jabuka i lagano promešajte. Ostavite 1/2 šolje testa sa strane. Preostalo testo ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh.
Pripremite spiralu od cimeta i šećera i umešajte u testo. Pomešajte šećer, puter, cimet i so. Stavite po kašičicu ove mešavine po celoj površini testa, zatim stavite kašičice sa 1/2 šolje testa. Uz pomoć noža za puter, napravite spiralu i umešajte u testo. Pospite vrh sa preostalih 2 kašičice granulisiranog šećera.
Pecite oko 40 minuta. Ostavite da odstoji u plehu na rešetki dok se ne ohladi, 1 do 2 sata.
Pripremite glazuru. Pomešajte šećer, kiselu pavlaku, puter i 1 kašiku vode dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte. Ostavite da odstoji dok se glazura ne stvrdne, oko 10 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
UŠTIPCI BEZ KVASCA Spolja hrskavi, unutra mekani, a tajna je u jednom sastojku koji vam nikada ne bi pao na pamet
Ne postoji niko ko ne voli vruće uštipke. Uz pavlaku, sir ili krem, domaći džem ili šećer i cimet postaju najbolji doručak.
PEKSIMETI Jugoslovenski brzi uštipci koje je znala da pravi svaka domaćica, a savršeni uz džem i čaj
Brzi uštipci bez narastanja, a svaki zalogaj je raj za nepca.
PIKANTNI UŠTIPCI Slanina i paprika daju poseban šmek, za gurmane i prave ljubitelje ljutog
Klasik na drugačiji način, za one izbirljive.
BRZI UŠTIPCI SA JOGURTOM Za savršen početak dana, a zamirisaće cela kuća
Zahvaljujući rakiji neće upiti višak ulja, a postaće vaše novo omiljeno jelo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)