PEČENI UŠTIPCI OD JABUKA Preskočite prženje i uključite rernu, poslastica će biti još ukusnija
Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa

Pripremite se, jer će vas ovaj recept za uštipke od jabuka u obliku torte oduvati. Spirala od cimeta i šećera prolazi kroz ovu nežnu tortu, bogatu komadićima jabuka i aromatizovanu cimetom. Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa; jabukovo sirće u testu pojačava ukus jabuka.
Možda vas zanima:

UŠTIPCI BEZ KVASCA Spolja hrskavi, unutra mekani, a tajna je u jednom sastojku koji vam nikada ne bi pao na pamet
Ne postoji niko ko ne voli vruće uštipke. Uz pavlaku, sir ili krem, domaći džem ili šećer i cimet postaju najbolji doručak.

PEKSIMETI Jugoslovenski brzi uštipci koje je znala da pravi svaka domaćica, a savršeni uz džem i čaj
Brzi uštipci bez narastanja, a svaki zalogaj je raj za nepca.

PIKANTNI UŠTIPCI Slanina i paprika daju poseban šmek, za gurmane i prave ljubitelje ljutog
Klasik na drugačiji način, za one izbirljive.

BRZI UŠTIPCI SA JOGURTOM Za savršen početak dana, a zamirisaće cela kuća
Zahvaljujući rakiji neće upiti višak ulja, a postaće vaše novo omiljeno jelo.
A uštipak od jabuka nije pravi uštipak bez glazure, pa da preskočite ovaj korak. Slatka glazura od kisele pavlake dodaje još jedan sloj slatkoće sa malo kiselosti i formira nežnu, šećernu koricu.
Sastojci:
Za tortu:
- 1 3/4 šolje komadića jabuka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3/4 šolje plus 2 kašike (174 g) šećera
- 1 šolja jabukovog sirćeta, na sobnoj temperaturi
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1/3 šolje (71 g) svetlog braon šećera
- 1/4 šolje kisele pavlake, na sobnoj temperaturi
- 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 3 šolje (360 g) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 3/4 kašičice krupne soli
Za spiralu od šećera i cimeta:
- 3/4 šolje (160 g) svetlog braon šećera
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1 1/2 kašike mlevenog cimeta
- 1/8 kašičice krupne soli
Za glazuru:
- 1 1/4 šolje (284 g) prah šećera
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika neslanog putera, otopljenog
Uputstvo
Zagrejte rernu i pripremite pleh. Zagrejte rernu na 350°F (175°C). Namastite pleh veličine 33x23 cm sprejom za pečenje sa brašnom. Pomešajte jabuke, šećer i začin. U srednjoj posudi pomešajte jabuke, cimet i 1/4 šolje granulisiranog šećera. Pripremite sastojke za tortu. U velikoj posudi, umutite jabukovo sirće, puter, braon šećer, kiselu pavlaku, vanilu, jaja i 1/2 šolje granulisiranog šećera. Umutite u brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu jabuka i lagano promešajte. Ostavite 1/2 šolje testa sa strane. Preostalo testo ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh.
Pripremite spiralu od cimeta i šećera i umešajte u testo. Pomešajte šećer, puter, cimet i so. Stavite po kašičicu ove mešavine po celoj površini testa, zatim stavite kašičice sa 1/2 šolje testa. Uz pomoć noža za puter, napravite spiralu i umešajte u testo. Pospite vrh sa preostalih 2 kašičice granulisiranog šećera.
Pecite oko 40 minuta. Ostavite da odstoji u plehu na rešetki dok se ne ohladi, 1 do 2 sata.
Pripremite glazuru. Pomešajte šećer, kiselu pavlaku, puter i 1 kašiku vode dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte. Ostavite da odstoji dok se glazura ne stvrdne, oko 10 minuta.
Bonus video:

PITA SA VIŠNJAMA U slatko-kiselkastom spoju, otopićete se od miline
Jednostavne pripreme, uspeće i početnicima.

POSNO MEDENO SRCE Jednostavan kolač skupog ukusa, za sve prilike
Toliko je dobar da nećete moći da prestanete da ga jedete.

POSNA BANANA TORTA Očaravajuća voćna poslastica koja će vas osvežiti u trenu
Slatka i ukusna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

KOLAČ SA MEDOM Sočan i ukusan, a pravi se brzo i lako
Jednostavne pripreme i skupog ukusa.

ČUPAVCI SA BELOM ČOKOLADOM Klasik koji ne izlazi iz mode, u još slađem spoju
Mirišu na more, a savršeni i slatki.
Komentari (0)