PEČENI UŠTIPCI OD JABUKA Preskočite prženje i uključite rernu, poslastica će biti još ukusnija
Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa
Pripremite se, jer će vas ovaj recept za uštipke od jabuka u obliku torte oduvati. Spirala od cimeta i šećera prolazi kroz ovu nežnu tortu, bogatu komadićima jabuka i aromatizovanu cimetom. Kisela pavlaka zadržava sočnost, dodajući suptilno bogatstvo ukusa; jabukovo sirće u testu pojačava ukus jabuka.
A uštipak od jabuka nije pravi uštipak bez glazure, pa da preskočite ovaj korak. Slatka glazura od kisele pavlake dodaje još jedan sloj slatkoće sa malo kiselosti i formira nežnu, šećernu koricu.
Sastojci:
Za tortu:
- 1 3/4 šolje komadića jabuka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3/4 šolje plus 2 kašike (174 g) šećera
- 1 šolja jabukovog sirćeta, na sobnoj temperaturi
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1/3 šolje (71 g) svetlog braon šećera
- 1/4 šolje kisele pavlake, na sobnoj temperaturi
- 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 3 šolje (360 g) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 3/4 kašičice krupne soli
Za spiralu od šećera i cimeta:
- 3/4 šolje (160 g) svetlog braon šećera
- 1/2 šolje (1 štapić) neslanog putera, otopljenog i malo ohlađenog
- 1 1/2 kašike mlevenog cimeta
- 1/8 kašičice krupne soli
Za glazuru:
- 1 1/4 šolje (284 g) prah šećera
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika neslanog putera, otopljenog
Uputstvo
Zagrejte rernu i pripremite pleh. Zagrejte rernu na 350°F (175°C). Namastite pleh veličine 33x23 cm sprejom za pečenje sa brašnom. Pomešajte jabuke, šećer i začin. U srednjoj posudi pomešajte jabuke, cimet i 1/4 šolje granulisiranog šećera. Pripremite sastojke za tortu. U velikoj posudi, umutite jabukovo sirće, puter, braon šećer, kiselu pavlaku, vanilu, jaja i 1/2 šolje granulisiranog šećera. Umutite u brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu jabuka i lagano promešajte. Ostavite 1/2 šolje testa sa strane. Preostalo testo ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh.
Pripremite spiralu od cimeta i šećera i umešajte u testo. Pomešajte šećer, puter, cimet i so. Stavite po kašičicu ove mešavine po celoj površini testa, zatim stavite kašičice sa 1/2 šolje testa. Uz pomoć noža za puter, napravite spiralu i umešajte u testo. Pospite vrh sa preostalih 2 kašičice granulisiranog šećera.
Pecite oko 40 minuta. Ostavite da odstoji u plehu na rešetki dok se ne ohladi, 1 do 2 sata.
Pripremite glazuru. Pomešajte šećer, kiselu pavlaku, puter i 1 kašiku vode dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte. Ostavite da odstoji dok se glazura ne stvrdne, oko 10 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
UŠTIPCI BEZ KVASCA Spolja hrskavi, unutra mekani, a tajna je u jednom sastojku koji vam nikada ne bi pao na pamet
Ne postoji niko ko ne voli vruće uštipke. Uz pavlaku, sir ili krem, domaći džem ili šećer i cimet postaju najbolji doručak.
PEKSIMETI Jugoslovenski brzi uštipci koje je znala da pravi svaka domaćica, a savršeni uz džem i čaj
Brzi uštipci bez narastanja, a svaki zalogaj je raj za nepca.
PIKANTNI UŠTIPCI Slanina i paprika daju poseban šmek, za gurmane i prave ljubitelje ljutog
Klasik na drugačiji način, za one izbirljive.
BRZI UŠTIPCI SA JOGURTOM Za savršen početak dana, a zamirisaće cela kuća
Zahvaljujući rakiji neće upiti višak ulja, a postaće vaše novo omiljeno jelo.
ZLATIN VEGANSKI KOLAČ ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI Osvaja od prvog zalogaja, a kremast i sladak
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Zlate Branić Ognjanović rodom iz Požarevca, koja živi u Austriji.
MEDENE KUGLICE Prave se lako, a pojedu još brže, za pravo uživanje
Sitni kolači za sve prilike, a uspevaju i poćetnicima.
ZAHER TORTA PO ORIGINALNOM RECEPTU U savršenom spoju čokolade i džema od kajsije
Čuvena poslastica ima i svoj dan koji se obeležava 5.decembra.
POSNA ČOKOLADNA PICA Slasna i slatka, uzećete parče više
Fenomenalna i slatka, za pravo uživanje.
TORTA SA PIŠKOTAMA Neodoljiva poslastica oduševiće sve slatkoljupce, a slatka i preukusna
Fenomenalna poslastica jednostavno se pravi, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Komentari (0)