CARIGRADSKA TORTA MILUJE NEPCA Raskošna poslastica koja se nekada služila turskim sultanima
Savršen spoj oraha, mleka i vazdušastog patišanja.
Potrebno je:
Za kore:
- 200 g mlevenih oraha
- 50 g brašna
- 12 jaja
- 180 g šećera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 60 g brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 80 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. Onda umutite belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine šećera. Zatim dodajte 3 kašike od brašna i 100 g mlevenih oraha pa promešajte.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na isti način napravite i drugu koru. Zatim ih presecite horizontalno da ukupno dobijete 4 kore. Zakuvajte 450 ml mleka, a u ostatku razmutite šećer u prahu, vanilin šećer i brašno. Sipajte mešavinu u ključalo mleko pa smanjite temperaturu, vratite na šerpu i zakuvajte kao puding. Onda sklonite da se prohladi. Umutite puter sa malo prah šećera, pa polako dodajte žumanca uz neprestano mućenje. Zatim dodajte prohlađeni fil od mleka i varjačom umešajte orahe. Pripremljeni fil premažite preko kore. Poklopite novom korom pa ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Premažite celu tortu preostalim filom pa pospite mlevenim i seckanim orasima.
Možda vas zanima:
LOARA TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Kremasta i raskošna, gosti će biti raspamećeni
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
DINASTIJA TORTA NE IZLAZI IZ MODE A bila je hit u staroj Jugoslaviji
Nazvana po čuvenoj američkoj sapunici iz 80 ih godina, bogata i kalorična.
TORTA MARGARITA PONOS BUGARSKE Prepuna kremastog fila, a razvaljuje ukusom
Svi će vam tražiti dodatno parče.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Po ukusu joj nema ravne, a prepuna bogatih filova
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)