ČOKOLADNA MUS PITA Bogata, kremasta i savršena u svakom smislu, gosti će tražiti još jedno parče
Prijatno!
Ako tražite dezert koji je bogat, kremast i potpuno neodoljiv, ova pita sa čokoladnim musom je pravi izbor. Prekrivena je debelim slojem šlaga, tj. svime što poželite u dezertu koji ostavlja utisak.
Kora je napravljena od čokoladnih sendvič-keksića i putera, samlevenih u blenderu i potom kratko pečenih tek toliko da se stegnu. Fil je lagani i penasti čokoladni mus, zbog kojeg ovaj dezert ima ukus kao čista sreća u obliku pite.
Ovaj recept pogađa savršenu ravnotežu između raskošnog i jednostavnog. Mus se pravi od samo nekoliko sastojaka — otopljene čokolade, umućene slatke pavlake, žumanaca i malo putera za dodatnu punoću. Najbolji deo?
Možete ga pripremiti unapred, što ga čini idealnim za praznične proslave, večere ili posebne prilike kada želite da desert bude gotov pre nego što gosti stignu. Poslužite ga na trpezu uz jednostavne štanglice i kolač od brusnica, i imaćete izbor slatkiša zbog kojeg će se gosti vraćati i sledeće godine!
Sastojci:
Za koru:
- 5 kašika slanog putera, istopljenog, plus još malo za podmazivanje kalupa
- 25 čokoladnih sendvič-keksića
Za fil:
- 2 1/2 šolje hladne slatke pavlake
- 6 kašika šećera
- 225 g poluslatke čokolade, iseckane
- 4 kašike slanog putera, sobne temperature
- 4 velika žumanca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja zamrznutih malina
Priprema:
Zagrejte rernu na 165°C. Podmažite kalup za pitu prečnika 23 cm (ne duboki). Sameljite keksiće u blenderu dok ne dobijete fine mrvice. Sipajte otopljeni puter i pulsirajte dok se ne sjedini. Utisnite smesu čvrsto u dno i uz stranice kalupa koristeći dno šolje ili čaše. Pecite dok se kora ne stegne, 10–12 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi na žici, oko 30 minuta.
U mikseru sa nastavkom za žicu umutite slatku pavlaku na srednje jakoj brzini dok ne dobijete meke vrhove, 2–3 minuta. Dodajte šećer i mutite još 1–2 minuta dok ne postane čvrsta. Prebacite 2 šolje umućene pavlake u srednju činiju, pokrijte i stavite u frižider za ukrašavanje.
U šerpi srednje veličine zagrejte 5 cm vode do laganog ključanja na srednje niskoj temperaturi. Stavite činiju otpornu na toplotu iznad pare (dno ne sme da dodiruje vodu). Dodajte čokoladu i puter i pustite da se otope, povremeno mešajući, 4–5 minuta. Sklonite činiju i ostavite da se hladi 5 minuta.
U srednjoj činiji umutite žumanca i vanilu. Dodajte oko ¼ šolje otopljene čokoladne smese u žumanca, mešajući da ih temperirate. Zatim polako sipajte ovu smesu u preostalu čokoladnu mešavinu, mešajući dok se potpuno ne sjedini.
Postepeno umešavajte preostalu umućenu pavlaku u čokoladnu smesu, pazeći da ne izduvate vazduh iz fila. Kašikom sipajte mus u pripremljenu koru. Pokrijte i stavite u frižider na 4 sata ili preko noći.
Neposredno pre serviranja, po potrebi ponovo umutite odvojenu pavlaku do čvrstih vrhova. Kašikom je rasporedite po vrhu pite i dodajte maline.
Prijatno!
Bonus video:
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Kraljice slavskog stola: Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom
Kombinacija blago prepečenog susama, najfinije čokolade i aromatičnog cimeta daje im notu kojoj niko ne može da odoli
Komentari (0)