OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Original recept za šnenokle sa mlekom, mirišu na sreću i detinjstvo

trpeza.rs

10:01

Slatki kutak 0

Ovaj stari desert nepravedno je zapostavljen, a sve u strahu da od njega ne napravimo "više štete nego koristi", s obzirom da je glavna namirnica za njegovu izradu jaje

OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Original recept za šnenokle sa mlekom, mirišu na sreću i detinjstvo
Printscreen/Youtube/Bakinakuhinja

U ovom receptu jaja se kuvaju u mleku, pa su samim tim i termički obrađena. Stoga se ne plašite nego sebi i svojoj porodici napravite ovaj starinski slatkiš.

Sastojci:

  • 4 jaja (žumanca i belanca odvojte);
  • 100g šećera;
  • oko 2 l mleka;
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina);
  • 1 kašičica ekstrata vanile;
  • 2 kesice vanilin šećera.

Priprema:

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Krem za šnenokle:

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.

Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading