RECEPT STAR NEKOLIKO VEKOVA Hilandar torta, čokoladna kremasta poslastica sa Svete Gore
Hilandar torta jednostavna je i po sastavu i za pravljenje, a njen recept je star nekoliko vekova. Ne moramo ni reći da je omiljena monasima, kao i mnogim namernim ili slučajnim posetiocima Svete Gore
![RECEPT STAR NEKOLIKO VEKOVA Hilandar torta, čokoladna kremasta poslastica sa Svete Gore](/data/images/2023-01-26/44932_hilandar-torta_f.jpg?timestamp=1674687600)
Sastojci:
- 15 jaja
ZA PATIŠPANJ:
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaa
ZA FIL:
- 300 grama čokolade za kuvanje
- 125 grama putera
- 5 kašika šećera
ZA UKRAŠAVANJE:
- 50 grama mlevenih oraha
- 1 kašika tankih parčadi bele čokolade
- čokoladni ukrasi
Način pripreme:
Pripremamo patišpanj tako što u veći sud polupamo 10 jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo kakao, mlevene orahe i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u okrugli kalup za pečenje obložen kuvarskim papirom. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pripremamo fil tako što u šerpicu, na šporetu, stavimo puter i dodamo čokoladu izlomljenu na parčad. Kada se rastopi, sklonimo šerpicu sa šporeta. Preostalih 5 jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izumutimo belanca i šećer u čvrst šam. Zatim mikserom izmutimo žumanca, dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo izmućena belanca i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Stavimo u frižider da se stegne.
Patišpanj isečemo na dve jednake kore. Prvu koru stavimo na tacnu za tortu i premažemo filom. Na fil stavimo drugu koru i celu tortu premažemo filom. Stranične delove torte oblepimo mlevenim orasima. Orahe nanesemo i po krajevima gornje površine. Sredinu torte dekorišemo parčadima bele čokolade i čokoladnim ukrasima. Prijatno!
Možda vas zanima:
KOLAČ ČOKOLADA-PUDING Sad znamo kakvog je ukusa čisto savršenstvo
Najkremastija poslastica na svetu
![ČOKOLADNA KREMASTA FANTAZIJA Ledeni vetar torta i ledi i sladi](/data/images/2023-02-11/46273_22-14-678x381_f.jpg)
ČOKOLADNA KREMASTA FANTAZIJA Ledeni vetar torta i ledi i sladi
Upustite se u ledenu avanturu i uživajte
![torta](/data/images/2023-07-12/59041_703585-234715-untitled22-ls-f_f.jpg)
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
![policajka torta](/data/images/2024-10-01/101897_shutterstock-2118779741_f.jpg)
BOŽANSTVENA POSLASTICA Nugat torta sa keksom, slastan ukus dostojan kraljeva
Torta je fina kremasta, bogata lešnicima i čokoladom
![posna reforma torta](/data/images/2024-11-29/107520_posna-reforma-torta_f.jpg)
REFORMA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa orasima, za sve svečanosti
Neodoljiva poslastica sa orasima ukrasiće svaku svečanu trpezu.
![čokoladni mafini](/data/images/2025-02-14/114006_shutterstock-2232187775_f.jpg)
NEODOLJIVI ČOKOLADNI MAFINI Uspevaju i potpunim početnicima, a tope se u ustima
Fenomenalan i brz kolač, kao savršen za iznenadne goste.
![cimet rolnice](/data/images/2025-02-14/113997_shutterstock-2445801987_f.jpg)
AROMATIČNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje savršeno ide uz šoljicu kafe
Neodoljive i slatke, za pravo uživanje.
![medovik torta](/data/images/2025-02-14/113993_shutterstock-2175430555_f.jpg)
MEDOVIK TORTA Očaravajuća poslastica kao savršena za sve svečane događaje
Fenomenalna torta sa medom za prave sladokusce.
![rolat sa pomorandžom](/data/images/2025-02-13/113943_screenshot-2025-02-13-164545_f.png)
AROMATIČNI ROLAT SA POMORANDŽOM Desert za savršen petak koji se pojede u trenu
Fenomenalan desert oduševiće i one koji ne vole voćne deserte.
Komentari (0)