RECEPT STAR NEKOLIKO VEKOVA Hilandar torta, čokoladna kremasta poslastica sa Svete Gore
Hilandar torta jednostavna je i po sastavu i za pravljenje, a njen recept je star nekoliko vekova. Ne moramo ni reći da je omiljena monasima, kao i mnogim namernim ili slučajnim posetiocima Svete Gore
Sastojci:
- 15 jaja
ZA PATIŠPANJ:
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaa
ZA FIL:
- 300 grama čokolade za kuvanje
- 125 grama putera
- 5 kašika šećera
ZA UKRAŠAVANJE:
- 50 grama mlevenih oraha
- 1 kašika tankih parčadi bele čokolade
- čokoladni ukrasi
Način pripreme:
Pripremamo patišpanj tako što u veći sud polupamo 10 jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo kakao, mlevene orahe i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u okrugli kalup za pečenje obložen kuvarskim papirom. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pripremamo fil tako što u šerpicu, na šporetu, stavimo puter i dodamo čokoladu izlomljenu na parčad. Kada se rastopi, sklonimo šerpicu sa šporeta. Preostalih 5 jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izumutimo belanca i šećer u čvrst šam. Zatim mikserom izmutimo žumanca, dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo izmućena belanca i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Stavimo u frižider da se stegne.
Patišpanj isečemo na dve jednake kore. Prvu koru stavimo na tacnu za tortu i premažemo filom. Na fil stavimo drugu koru i celu tortu premažemo filom. Stranične delove torte oblepimo mlevenim orasima. Orahe nanesemo i po krajevima gornje površine. Sredinu torte dekorišemo parčadima bele čokolade i čokoladnim ukrasima. Prijatno!
Možda vas zanima:
FANTASTIČAN RECEPT STAR PREKO 100 GODINA Romanov kocke – kremasti desert sa dvora ruske carske porodice
Porodica Romanov je bila poslednja carska dinastija, a kocke koje vam predstavljamo u ovom receptu zovu se po njima. Ovi slasni zalogaji služeni su na njihovom dvoru pre više od sto godina
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke
ELEGANTNA POSLASTICA Torta ptičje mleko je troslojna rapsodija savršanog ukusa
Poznata je pod imenom ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju
PESAK TORTA Nepečena poslastica ukusa koji se pamti, a gotova za tren oka
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje stavite duplu meru.
LEPA BRENA TORTA Raskošna poslastica nazvana po čuvenoj pevačici, a topi se u ustima
Torta koja je uživala veliku popularnost 80 ih godina 20 veka, ostaviće bez daha i one izbirljive. Bogata, kalorična i čokoladna uskrasiće svaku svečanu trpezu.
NEODOLJIVE VANILICE OD SAMO 3 SASTOJKA Svi ih vole, a tope se ustima
Prave se brzo i lako a pojedu se u jednom zalogaju, zato najbolje stavite duplu meru.
NEODOLJIVI SLADOLED POSAN NA VODI Mak mu daje posebnu draž, otopićete se od miline
Pravi se brzo i lako, od samo 3 sastojaka, a nestaće sa stola odmah.
TORTA OD JABUKA Brza i osvežavajuća voćna poslastica za sva vremena i prilike
Neodoljiva poslastica raspametiće i one izbirljive.
Komentari (0)