FINI, KREMASTI SLATKIŠ Mekane mlečne kocke, kolač u koji ćete se zaljubiti na prvi zalogaj
Mekane i sočne mlečne kocke oduševiće i one koji nisu ljubitelji kolača. Sa njima jednostavno nema greške
Potrebni sastojci:
Korice:
- 6 jaja
- 120 gr šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike ulja
- 50 ml hladne vode
- 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
- 200 ml mleka za prelivanje kore
Krem:
- 1l mleka
- 8 kašika gustina ili brašna
- 5 kašika šećera
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr margarina ( ili 250 ml slatke pavlake, onda bez šećera u prahu )
Čokoladni deo:
- 100 gr crne čokolade
- 100 gr mlečne čokolade
- 3 kašike ulja
- 10 kašika mleka
Priprema:
Ulupati penasto belanca uz dodavanje šećera. Doliti vodu i opet mutiti.
Dodavati jedno po jedno žumance, pa u mlezu sipati ulje. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh ( 30 x 20 cm ) i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i onda smanjiti na 180. Peći biskvit oko 20 minuta zavisno od rerne. Ako niste sigurni pred kraj kad mislite da je kora gotova testirajte čačkalicom, ukoliko izađe suva kora je gotova.
Pomešati brašno ( gustin ), šećer i 200 ml mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se potpuno ohladi.
Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog krema, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Ukoliko ne želite da dodate margarin, ulupajte 250 ml slatke pavlake, da bude čvrsto pa je dodajte ohaldjenom kremu i sve umutite, ne brinite neće biti retko nego fino kremasto.
Staviti sve sastojke za preliv i otopiti, mešati da se sjedinte.
Preliv treba da je redak. Ako vam je gušći, jer sve to zavisi od čokolade, dodajte još malo mleka, nekoliko kašika i ostavite da se hladi. Dok se hladi malo se zgušnjava ali je i dalje ređi.
Ohlađenu koru presecite vodoravno da se dobiju dve tanke korice pa ih prelijte sa mlekom, obe ravnomerno svuda. Nanesite pola krema na koru pa preko nje pola preliva. Ostavite u frižider 10 minuta, da se taj preliv malo stegne. Za to vreme na drugu koru nanesite ostatak fila. Kada izvadite prvu koru iz frićidera na nju stavite drugu koru koju ste namazali i onda na nju opet preliv, ostatak. Stavite sve u frižider nekoliko sati.
Možda vas zanima:
SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT Kolač san snova, bolji ne postoji
Najkremastija polastica koja se pojede za 15 minuta
PROBAJTE ZA VIKEND OVAJ FANTASTIČAN RECEPT Kolač s orahom i čokoladom, toliko dobar da nestaje u trenu
Fin, ukusan sočan kolač koji će ulepšati svaki dan
KOLAČ ZA PONOS Savršena poslastica Mačje šape, lepša os svakog keksa
Ukus ovih keksića je zaista predivan...idealni su za grickanje uz kafu, čaj
NAJSLAĐI NA SVETU Rajski kolač, idealan za ljubitelje čokolade
Izgleda prelepo, a ukus je i više nego rajski
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)