NAJSLAĐI NA SVETU Rajski kolač, idealan za ljubitelje čokolade
Izgleda prelepo, a ukus je i više nego rajski
Sastojci:
Za fil:
- 250 g čokolade za kuvanje,
- 200 g čvrste lešnjak – nougat kreme,
- 7,5 dl slatke pavlake,
- 120 g naseckanih lešnika
Za biskvit:
- 3 jaja,
- 3 kašike hladne vode,
- 100 g šećera,
- 500 g brašna,
- 150 g kakaoa,
- 1 prašak za pecivo,
- 250 g gustina
Za dekoraciju:
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Fil: Narežite nugat i čokoladu za kuvanje. U šerpi zagrejte slatku pavlaku (ne pustite da proključa), sklonite sa šporeta, dodajte narezani nugat i čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata da se ohladi. Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru. U tiganju bez masnoće propržite seckane lešnike dok ne dobiju zlatno braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi.
Biskvit: Zagrejte rernu na 175 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Učvrstite belanca sa 3 kašike hladne vode. Polako dodajte šećer, neprestano mešajući. U mešavinu belanaca dodajte jedno po jedno žumance. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kremu i prosijati kroz sitno sito. Postepeno dodavati u smesu od jaja i pažljivo mešati ručnim mikserom. Posudu za pečenje 20 k 30 – 35 cm obložite papirom za pečenje, istresite testo, poravnajte i stavite u rernu na 20 minuta. Pečenu tortu ostaviti u isključenoj, otvorenoj rerni oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojite ivice i ostavite na rešetki da se ohladi. Hladan kolač protresite, prepolovite po dužini, da dobijete dva biskvita. Oštrim dugim nožem odvojite papir od donjeg keksa i vratite jedan keks u posudu za pečenje.
Sada možete završiti fil. U ohlađenu mešavinu kajmaka i čokolade dodati tostirane lešnike i mikserom mešati dok ne postane polučvrsta. Da krema bude brža, činiju sa kremom stavite u hladnu vodu sa kockicama leda. Na kraju premazati 2/3 kreme na biskvit, poravnati, prekriti drugim biskvitom i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i posuti kakao prahom.
Možda vas zanima:
SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT Kolač san snova, bolji ne postoji
Najkremastija polastica koja se pojede za 15 minuta
FINI, KREMASTI SLATKIŠ Mekane mlečne kocke, kolač u koji ćete se zaljubiti na prvi zalogaj
Mekane i sočne mlečne kocke oduševiće i one koji nisu ljubitelji kolača. Sa njima jednostavno nema greške
PROBAJTE ZA VIKEND OVAJ FANTASTIČAN RECEPT Kolač s orahom i čokoladom, toliko dobar da nestaje u trenu
Fin, ukusan sočan kolač koji će ulepšati svaki dan
SLATKIŠ ZA SVAKU PRILIKU Brza torta sa plazma keksom, nepečena, kremasta, predivnog ukusa i izgleda
Brza plazma torta koja se ne peče a za pripremu vam treba samo 10 minuta
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)