NAJSLAĐI NA SVETU Rajski kolač, idealan za ljubitelje čokolade

trpeza.rs/S.Ć.

23:17

Slatki kutak 0

Izgleda prelepo, a ukus je i više nego rajski

NAJSLAĐI NA SVETU Rajski kolač, idealan za ljubitelje čokolade
Shutterstock

Sastojci:

Za fil:

  •  250 g čokolade za kuvanje,
  •  200 g čvrste lešnjak – nougat kreme,
  • 7,5 dl slatke pavlake,
  • 120 g naseckanih lešnika

Za biskvit:

  •  3 jaja,
  •  3 kašike hladne vode,
  • 100 g šećera,
  •  500 g brašna,
  • 150 g kakaoa,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250 g gustina

Za dekoraciju:

  • 1 kašika kakaoa


Priprema:

Fil: Narežite nugat i čokoladu za kuvanje. U šerpi zagrejte slatku pavlaku (ne pustite da proključa), sklonite sa šporeta, dodajte narezani nugat i čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata da se ohladi. Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru. U tiganju bez masnoće propržite seckane lešnike dok ne dobiju zlatno braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi.

Biskvit: Zagrejte rernu na 175 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Učvrstite belanca sa 3 kašike hladne vode. Polako dodajte šećer, neprestano mešajući. U mešavinu belanaca dodajte jedno po jedno žumance. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kremu i prosijati kroz sitno sito. Postepeno dodavati u smesu od jaja i pažljivo mešati ručnim mikserom. Posudu za pečenje 20 k 30 – 35 cm obložite papirom za pečenje, istresite testo, poravnajte i stavite u rernu na 20 minuta. Pečenu tortu ostaviti u isključenoj, otvorenoj rerni oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojite ivice i ostavite na rešetki da se ohladi. Hladan kolač protresite, prepolovite po dužini, da dobijete dva biskvita. Oštrim dugim nožem odvojite papir od donjeg keksa i vratite jedan keks u posudu za pečenje.

Sada možete završiti fil. U ohlađenu mešavinu kajmaka i čokolade dodati tostirane lešnike i mikserom mešati dok ne postane polučvrsta. Da krema bude brža, činiju sa kremom stavite u hladnu vodu sa kockicama leda. Na kraju premazati 2/3 kreme na biskvit, poravnati, prekriti drugim biskvitom i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i posuti kakao prahom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading