IDEALNA I JEDNOSTAVNA POSLASTICA Sipana pita od jabuka i griza, domaćinski slatkiš
Ono najbitnije kod ove pite je da se pravi toliko jednostavno da ćete pomisliti da je nemoguće
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 2 čaše pšeničnog brašna
- 2 čaše pšeničnog griza
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kilogram očišćenih jabuka
- 1/2 čaše šećera + 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 grama maslaca
Postupak pripreme:
Brašno pomešajte sa grizom, šećerom i pecivom.
Jabuke očistite pa tek onda izmerite da bude jedan kilogram, zatim ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Šećera dodajte po ukusu, jer mnogo zavisi od toga da li su jabuke slatke ili kisele. U fil još možete dodati mlevene orahe, lešnike, ili neki aromatični začin osim cimeta. Takodje, možete dodati suvo groždje ili neko drugo suvo voće. Dakle, po ukusu, a ja najviše volim baš ovu osnovnu varijantu.
Pleh premažite maslacem, zatim sipajte trećinu suve smese i ravnomerno rasporedite po dnu pleha. Preko suve smese rasporedite polovinu fila od jabuka, i to sa sve vodicom koju će da otpuste tokom stajanja. Zatim opet red suve smese, pa red jabuka. Na kraju ide suva smesa. Preko suve smese sada izrendajte maslac.
Možete još da radite pitu iz više redova, ili samo fil u sredini, kako vam je lakše i lepše.
To je to, kolač pecite na 200 stepeni oko pola sata, sad opet zavisi od vaše rerne pa pratite. Kada gornja korica bude tvrda na dodir gotovo je. Izvadite, prekrijte krpom i ostavite da kolač odmori, pa tek onda secite i poslužite po želji.
Sipana pita od jabuka je odlična uz kuglu sladoleda leti, a zimi se najbolje slaže uz topao čaj.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
DUŠU DALO UZ ROŠTILJ Prepečeni hleb sa belim lukom, aromatičan i hrskav
Toliko dobar da mu niko neće odoleti, a možete da ga servirate uz bilo koje meso
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)