IDEALNA I JEDNOSTAVNA POSLASTICA Sipana pita od jabuka i griza, domaćinski slatkiš
Ono najbitnije kod ove pite je da se pravi toliko jednostavno da ćete pomisliti da je nemoguće
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 2 čaše pšeničnog brašna
- 2 čaše pšeničnog griza
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kilogram očišćenih jabuka
- 1/2 čaše šećera + 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 grama maslaca
Postupak pripreme:
Brašno pomešajte sa grizom, šećerom i pecivom.
Jabuke očistite pa tek onda izmerite da bude jedan kilogram, zatim ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Šećera dodajte po ukusu, jer mnogo zavisi od toga da li su jabuke slatke ili kisele. U fil još možete dodati mlevene orahe, lešnike, ili neki aromatični začin osim cimeta. Takodje, možete dodati suvo groždje ili neko drugo suvo voće. Dakle, po ukusu, a ja najviše volim baš ovu osnovnu varijantu.
Pleh premažite maslacem, zatim sipajte trećinu suve smese i ravnomerno rasporedite po dnu pleha. Preko suve smese rasporedite polovinu fila od jabuka, i to sa sve vodicom koju će da otpuste tokom stajanja. Zatim opet red suve smese, pa red jabuka. Na kraju ide suva smesa. Preko suve smese sada izrendajte maslac.
Možete još da radite pitu iz više redova, ili samo fil u sredini, kako vam je lakše i lepše.
To je to, kolač pecite na 200 stepeni oko pola sata, sad opet zavisi od vaše rerne pa pratite. Kada gornja korica bude tvrda na dodir gotovo je. Izvadite, prekrijte krpom i ostavite da kolač odmori, pa tek onda secite i poslužite po želji.
Sipana pita od jabuka je odlična uz kuglu sladoleda leti, a zimi se najbolje slaže uz topao čaj.
Možda vas zanima:
IDEALNO ZA DORUČAK ILI VEČERU Rolovane viršle sa kačkavaljem, neverovatno ukusna kombinacija
Odlično pecivo, koje ćete iznova i iznova praviti
RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
SAVRŠEN SLATKIŠ ZA LETNJE POPODNE Pita sa jabukama u lisnatom testu, vrhunsko uživanje
Okolo hrskava korica, a unutra mek i sočan fil, sve miriše na cimet, a priprema jednostavna. Može sa bilo kojim voćem na ove vrućine
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)