NAPRAVITE NAJPOZNATIJI SLATKIŠ NA SVETU Čuvena Saher torta, zasladite sa stilom

trpeza.rs/S.Ć.

10:10

Slatki kutak 0

Orginal recept za fantastičnu tortu od čokolade

saher torta
Shutterstock

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 180 g margarina sa maslacem
  • 180 g čokolade otopljene
  • 180 g brašna
  • 1 šipka vanile 
  • 200 g pekmeza od kajsije

Genaž:

  • 100 g čokolade
  • 80 ml slatke pavlake za kuvanje

Glazura:

  • 400 g šećera
  • 80 ml vode
  • 80 g kakao
  • 80 g crne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 14 g  želatin beli mleveni

Dekoracija:

50 g crne čokolade
50 g čokolade sa ukusom limuna

Priprema:

Belanca i šećer staviti u mikser da se umuti, posebno umutiti margarin mikserom, dodati šećer u prahu, žumanca i šipku vanile. Kada se margarin lepo nalupa dodati mu otopljenu čokoladu.

Nalupana belanca dodati u margarin mešati špatulom da se sve lepo sjedini, dodati brašno iz tri puta. Dobijenu masu sipati u okrugli rin, pa peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.

Glazura

Pomešati šećer i kakao u šerpi u kojoj ćete kuvati glazuru, dodati vodu i slatku pavlaku, sve dobro promešati I staviti na tihu vatru da se kuva. Potopiti želatin u vodu da nabubri, kad glazura provri, skinuti je sa vatre, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i na kraju dodati želatin uz stalno mešanje žicom, glazuru na kraju procediti.

Staviti pekmez sa pola decilitra vode na vatru da se zagreje i prokuva, kad provri smanjiti šporet na tiho i ostaviti 10-ak minuta da kuva.Ispečenu i ohlađenu koru obraditi nožem, skinuti joj hrskavi sloj koji se uhvatio prilikom pečenja i malo oboriti ivice, preseći na pola, pa je zaliti sa pekmezom od kajsija, ostaviti da kora upije pa postupak ponoviti 2-3 puta, staviti gornji deo kore pa tortu zaliti celu jos jednom, ostaviti da se ohladi, a za to vreme staviti slatku pavlaku za kuvanje da provri pa preliti preko čokolade (100 g ) sve lepo sjediniti pa preliti preko prohlađene torte, tortu ostaviti par minuta da višak genaža scuri sa torte pa je preliti glazurom. Ispanirati sa rendanom čokoladom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading