BOGATSTVO VRHUNSKOG UŽITKA Dinastija torta, glamurozna, kremasta, preukusna
Dinastija sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema
SASTOJCI:
Za koru:
- 10 belanaca srednje veličine
- 250 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 200 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa
Za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 g otopljene čokolade
- 250 g putera
- 500 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kesica pudinga od vanile (od 40 gr)
- 1 kesica šlaga od vanile
Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake
- malo seckanih oraha i čokolade, po želji
PRIPREMA:
Za kore:
Belanca i limunov sok dobro umutite i postepeno dodajite šećer. Suvo grožđe potopite u vodu i malo ruma, pa ocedite i sitno iseckajte. Dodajte im brašno i prašak za pecivo, pa promešajte.
U orahe dodajte suvo grožđe sa brašnom i promešajte. U tu smesu dodajte i malo šnea, sjedinite, pa dodajte i ostatak šnea i laganim pokretima sve sjedinite.
Smesu sipajte u pleh dimenzija 42×34 cm, koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 160°C, 15- 20 min.
Ohladite, pa po dužini isecite na 3 jednaka dela, ostavite papir na koricama jer će vam posle poslužiti da ih lakše prinesete na tacnu dok budete slagali kolač.
Za fil:
U mleko sipajte 50 g šećera, zatim u posudi pomešajte puding i gustin, pa sipajte 2 kutlače mleka i lepo promešajte. Ostalo mleko sa šećerom stavite da proključa. U ključalo mlijeko dodajte razmućeni puding i na srednje jakoj vatri kuvajte dok se puding ne zgusne. Ohladite ga.
Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa ih skuvajte na pari, nakon 3-4 minuta kuvanja na tihoj vatri, uzmite mikser i nastavite da mutite dok ne posvetle. Ohladite ih.
U ohlađena žumanca dodajte puding i mikserom kratko sjedinite. Puter, omekšan na sobnoj temperaturi kratko mutite, pa mu dodajte 2/3 fila, sjedinite, pa dodajte i otopljenu čokoladu, sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena. U preostalu 1/3 fila dodajte šlag (prah iz kesice) i mutite dok se malo ne zgusne. I tu smesu stavite u frižider na sat vremena.
Kada se ohladi kratko umutite čokoladni fil i slažite tortu.
Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa malo žutog fila, zatim debeli sloj čokoladnog fila, pa ide kora i ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju je celu je premažite čokoladnim filom. Tortu stavite u frižider na pola sata, pa je ukrasite umućenim šlagom.
Možda vas zanima:
VELIČANSTVENA KREMASTA POSLASTICA Torta "San snova", ukus koji pomera granice zadovoljstva
Definitivno lepši slakiš od kremaste torte sa bananama i čokoladnim bananicama ne postoji
KOLAČ ČOKOLADA-PUDING Sad znamo kakvog je ukusa čisto savršenstvo
Najkremastija poslastica na svetu
ČOKOLADNA KREMASTA FANTAZIJA Ledeni vetar torta i ledi i sladi
Upustite se u ledenu avanturu i uživajte
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)