BOGATSTVO VRHUNSKOG UŽITKA Dinastija torta, glamurozna, kremasta, preukusna
Dinastija sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema
SASTOJCI:
Za koru:
- 10 belanaca srednje veličine
- 250 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 200 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa
Za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 g otopljene čokolade
- 250 g putera
- 500 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kesica pudinga od vanile (od 40 gr)
- 1 kesica šlaga od vanile
Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake
- malo seckanih oraha i čokolade, po želji
PRIPREMA:
Za kore:
Belanca i limunov sok dobro umutite i postepeno dodajite šećer. Suvo grožđe potopite u vodu i malo ruma, pa ocedite i sitno iseckajte. Dodajte im brašno i prašak za pecivo, pa promešajte.
U orahe dodajte suvo grožđe sa brašnom i promešajte. U tu smesu dodajte i malo šnea, sjedinite, pa dodajte i ostatak šnea i laganim pokretima sve sjedinite.
Smesu sipajte u pleh dimenzija 42×34 cm, koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 160°C, 15- 20 min.
Ohladite, pa po dužini isecite na 3 jednaka dela, ostavite papir na koricama jer će vam posle poslužiti da ih lakše prinesete na tacnu dok budete slagali kolač.
Za fil:
U mleko sipajte 50 g šećera, zatim u posudi pomešajte puding i gustin, pa sipajte 2 kutlače mleka i lepo promešajte. Ostalo mleko sa šećerom stavite da proključa. U ključalo mlijeko dodajte razmućeni puding i na srednje jakoj vatri kuvajte dok se puding ne zgusne. Ohladite ga.
Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa ih skuvajte na pari, nakon 3-4 minuta kuvanja na tihoj vatri, uzmite mikser i nastavite da mutite dok ne posvetle. Ohladite ih.
U ohlađena žumanca dodajte puding i mikserom kratko sjedinite. Puter, omekšan na sobnoj temperaturi kratko mutite, pa mu dodajte 2/3 fila, sjedinite, pa dodajte i otopljenu čokoladu, sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena. U preostalu 1/3 fila dodajte šlag (prah iz kesice) i mutite dok se malo ne zgusne. I tu smesu stavite u frižider na sat vremena.
Kada se ohladi kratko umutite čokoladni fil i slažite tortu.
Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa malo žutog fila, zatim debeli sloj čokoladnog fila, pa ide kora i ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju je celu je premažite čokoladnim filom. Tortu stavite u frižider na pola sata, pa je ukrasite umućenim šlagom.
Možda vas zanima:
VELIČANSTVENA KREMASTA POSLASTICA Torta "San snova", ukus koji pomera granice zadovoljstva
Definitivno lepši slakiš od kremaste torte sa bananama i čokoladnim bananicama ne postoji
KOLAČ ČOKOLADA-PUDING Sad znamo kakvog je ukusa čisto savršenstvo
Najkremastija poslastica na svetu
ČOKOLADNA KREMASTA FANTAZIJA Ledeni vetar torta i ledi i sladi
Upustite se u ledenu avanturu i uživajte
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
ČISTO SAVRŠENSTVO Rimljanka, kremasta torta bogatog ukusa
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)