UŽITAK ZA KOJIM TRAGATE Malaga torta, fantastična, kremasta, neodoljiva
Ovo je jedna od kremastih torti, a parče više su tražile i osobe koje inače ne vole slatkiše
Sastojci za koru:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja + 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Puslica:
- 4 belanca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
Fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
- 4 žumanca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin pudinga
- 2 kašike ruma
- 1 kašičica želatina
- 100 grama suvog grožđa natopljenog rumom
Glazura:
- 100 grama čokolade
- 3 kašike šlaga
Dekoracija:
- 300 ml šlag i zaslađen po ukusu
- topljena čokolada
Priprema:
Za kore, miksiramo jaja sa šoljom šećera da se formira baršunasti krem. Dodajte ulje lagano i nastavite mešanje, a zatim pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, lagano . Istresti u pleh na pek papir, pleh veličine otprilike neki srednji, 20×30. Pecite na 180 stepeni 15 minuta pa izvadite.
Od četiri belaca i 6 kašika šećera umutite jak šne, dodajte orahe, lagano ih umešajte pa takav šne stavite preko gotove kore. Stavite sve na 150 stepeni sat vremena, toliko je otprilike potrebno da se sve lepo polu ispeče tj prosuši. Gornji deo će vam poprimiti braon boju, al tako treba.
Fil:
Razmutiti želatin sa 1-2 kašike vode. Stavite na vatru da se otopi i mešajte. Miksirati slatku pavlaku zaslađenu sa kašičicom šećera, pa dodajte želatin i ostavite u frižideru. 4 žumanca pomešati sa šećerom, dodajte puding. U posebnoj posudi staviti mleko da provri. Zakuvajte žumanca i puding i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi povremeno mešajući da se ne uhvati kora. Kada je puding potpuno ohladjen postepeno dodajteslatku pavlaku, stalno mešajući. Dodajte rum i suvo groždje.
Od slatke pavlake smese ostavite 3 kašike. Pripremite glazuru, rastopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na laganoj vatri i umešajte one 3 kašike slatke pavlake, pa premažite preko kore. Presecite koru po širini da se dobiju dve manje.
Kad se fil stegao, sav bi trebalo da se izruči na koru, premaže još jednim slojem glazure i poklopite drugom obrnutom naopako.
Dekoracija obično sa šlagom ili slatkom pavlakom pa preliveno čokoladom, a i ne mora.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVA KREMASTA POSLASTICA Mlečna čokoladna torta, suptilan ukus nežnog zadovoljstva
Toliko je dobrog ukusa da nećete moći da prestanete da jedete
VELIČANSTVENA KREMASTA POSLASTICA Torta "San snova", ukus koji pomera granice zadovoljstva
Definitivno lepši slakiš od kremaste torte sa bananama i čokoladnim bananicama ne postoji
KOLAČ ČOKOLADA-PUDING Sad znamo kakvog je ukusa čisto savršenstvo
Najkremastija poslastica na svetu
ČOKOLADNA KREMASTA FANTAZIJA Ledeni vetar torta i ledi i sladi
Upustite se u ledenu avanturu i uživajte
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)