UŽITAK ZA KOJIM TRAGATE Malaga torta, fantastična, kremasta, neodoljiva
Ovo je jedna od kremastih torti, a parče više su tražile i osobe koje inače ne vole slatkiše
Sastojci za koru:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja + 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Puslica:
- 4 belanca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
Fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
- 4 žumanca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin pudinga
- 2 kašike ruma
- 1 kašičica želatina
- 100 grama suvog grožđa natopljenog rumom
Glazura:
- 100 grama čokolade
- 3 kašike šlaga
Dekoracija:
- 300 ml šlag i zaslađen po ukusu
- topljena čokolada
Priprema:
Za kore, miksiramo jaja sa šoljom šećera da se formira baršunasti krem. Dodajte ulje lagano i nastavite mešanje, a zatim pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, lagano . Istresti u pleh na pek papir, pleh veličine otprilike neki srednji, 20×30. Pecite na 180 stepeni 15 minuta pa izvadite.
Od četiri belaca i 6 kašika šećera umutite jak šne, dodajte orahe, lagano ih umešajte pa takav šne stavite preko gotove kore. Stavite sve na 150 stepeni sat vremena, toliko je otprilike potrebno da se sve lepo polu ispeče tj prosuši. Gornji deo će vam poprimiti braon boju, al tako treba.
Fil:
Razmutiti želatin sa 1-2 kašike vode. Stavite na vatru da se otopi i mešajte. Miksirati slatku pavlaku zaslađenu sa kašičicom šećera, pa dodajte želatin i ostavite u frižideru. 4 žumanca pomešati sa šećerom, dodajte puding. U posebnoj posudi staviti mleko da provri. Zakuvajte žumanca i puding i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi povremeno mešajući da se ne uhvati kora. Kada je puding potpuno ohladjen postepeno dodajteslatku pavlaku, stalno mešajući. Dodajte rum i suvo groždje.
Od slatke pavlake smese ostavite 3 kašike. Pripremite glazuru, rastopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na laganoj vatri i umešajte one 3 kašike slatke pavlake, pa premažite preko kore. Presecite koru po širini da se dobiju dve manje.
Kad se fil stegao, sav bi trebalo da se izruči na koru, premaže još jednim slojem glazure i poklopite drugom obrnutom naopako.
Dekoracija obično sa šlagom ili slatkom pavlakom pa preliveno čokoladom, a i ne mora.
Možda vas zanima:
FANTASTIČAN RECEPT STAR PREKO 100 GODINA Romanov kocke – kremasti desert sa dvora ruske carske porodice
Porodica Romanov je bila poslednja carska dinastija, a kocke koje vam predstavljamo u ovom receptu zovu se po njima. Ovi slasni zalogaji služeni su na njihovom dvoru pre više od sto godina
ELEGANTNA POSLASTICA Torta ptičje mleko je troslojna rapsodija savršanog ukusa
Poznata je pod imenom ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)