USPEVA IZ PRVE Šampita, kremasto zadovoljstvo koje vraća u detinjstvo
Šampita spada u onu grupu slatkiša koje smo obožavali kada smo bili deca
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 6 kašika ulja
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za sirup:
- – 24 kašike šećera
- – 2 dl vode
Način pripreme:
Žumanca odvojiti od belanaca, pa sa 6 kašika šećera penasto umutiti.
Postepeno dodavati 6 kašika mleka i 6 kašika ulje neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa. U pripremljenu smesu dodati prašak za pecivo i polako promešati.
Manju pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok kora ne porumeni.
Dok se kora peče, pripremiti fil. U većoj džezvi sjediniti vodu i šećer, pa kuvati nakon što proključa još 3 min.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati vreo sirup od šećera neprekidno muteći mikserom najjačom brzinom dok se ne dobije sjajni šam.
Preko pečene tople kore preliti šam od belanaca i vratiti u rernu na dva-tri minuta. Potom izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa odložiti u frižider.
Savet: Šampite iseći vlažnim nožem na kocke željene veličine.
Možda vas zanima:
RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
SAVRŠEN SLATKIŠ ZA LETNJE POPODNE Pita sa jabukama u lisnatom testu, vrhunsko uživanje
Okolo hrskava korica, a unutra mek i sočan fil, sve miriše na cimet, a priprema jednostavna. Može sa bilo kojim voćem na ove vrućine
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)