USPEVA IZ PRVE Šampita, kremasto zadovoljstvo koje vraća u detinjstvo
Šampita spada u onu grupu slatkiša koje smo obožavali kada smo bili deca
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 6 kašika ulja
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za sirup:
- – 24 kašike šećera
- – 2 dl vode
Način pripreme:
Žumanca odvojiti od belanaca, pa sa 6 kašika šećera penasto umutiti.
Postepeno dodavati 6 kašika mleka i 6 kašika ulje neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa. U pripremljenu smesu dodati prašak za pecivo i polako promešati.
Manju pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok kora ne porumeni.
Dok se kora peče, pripremiti fil. U većoj džezvi sjediniti vodu i šećer, pa kuvati nakon što proključa još 3 min.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati vreo sirup od šećera neprekidno muteći mikserom najjačom brzinom dok se ne dobije sjajni šam.
Preko pečene tople kore preliti šam od belanaca i vratiti u rernu na dva-tri minuta. Potom izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa odložiti u frižider.
Savet: Šampite iseći vlažnim nožem na kocke željene veličine.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
DUŠU DALO UZ ROŠTILJ Prepečeni hleb sa belim lukom, aromatičan i hrskav
Toliko dobar da mu niko neće odoleti, a možete da ga servirate uz bilo koje meso
NUGAT TORTA Kremasta poslastica koja se topi u ustima, a miriše na ljubav
Fenomenalna poslastica smaže se za tren oka.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)