USPEVA IZ PRVE Šampita, kremasto zadovoljstvo koje vraća u detinjstvo

TRPEZA.RS

07:02

Slatki kutak 0

Šampita spada u onu grupu slatkiša koje smo obožavali kada smo bili deca

USPEVA IZ PRVE Šampita, kremasto zadovoljstvo koje vraća u detinjstvo
Printscreen/Facebook

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za sirup:

  • – 24 kašike šećera
  • – 2 dl vode

Način pripreme:

Žumanca odvojiti od belanaca, pa sa 6 kašika šećera penasto umutiti.

Postepeno dodavati 6 kašika mleka i 6 kašika ulje neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa. U pripremljenu smesu dodati prašak za pecivo i polako promešati.

Manju pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok kora ne porumeni.

Dok se kora peče, pripremiti fil. U većoj džezvi sjediniti vodu i šećer, pa kuvati nakon što proključa još 3 min.

Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati vreo sirup od šećera neprekidno muteći mikserom najjačom brzinom dok se ne dobije sjajni šam.

Preko pečene tople kore preliti šam od belanaca i vratiti u rernu na dva-tri minuta. Potom izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa odložiti u frižider.

Savet: Šampite iseći vlažnim nožem na kocke željene veličine.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading