STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade
Naše bake su pravile tortu od jednostavnih sastojaka koje imaju u kući.
Sastojci:
Za kore:
3 jajeta
150 g šećera
5 kašika vrele vode
5 kašika ulja
120 g brašna
150 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
300 g šećera
30 g putera
50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Kore: Jaja umutiti sa šećerom penasto. Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima kašikom. Sipati u podmazan kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Hladnu koru preseći popreko na 3 dela.
Fil: Uzeti malo mleka od odvojene količine, razmutiti brašno da bude glatka smesa. Preostalo mleko staviti da provri pa dodati razmućeno brašno. Mutiti mikserom oko 5 minuta, da se zgusne. Kad je krem upola kuvan, staviti u drugu šerpu šećer da se topi na tihoj vatri. Kada se karamelizuje sipati spremljen krem sa mlekom i na tihoj vatri mešati da se sjedini i karamelizovani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati. Kore filovati ohlađenim filom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i posuti mlevenim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA Najukusnija torta sa čokoladom i orasima, a nema ni mleka ni jaja!
Savršena je za svečane prilike.
LENJA PITA BEZ MLEKA I JAJA Kolač sa jabukama koji budi uspomene iz detinjstva
Idealan slatkiš za dane posta.
POSNE KOKOS KOCKE Omiljen kolač bez mleka i jaja, a neverovatno mekan i sočan!
Dajemo vam posnu verziju jednog od najpopularnijih kolača.
POSNO MEDENO SRCE Sočni kolač koji osvaja na prvi zalogaj, a priprema nikad lakša!
Zasladite se čuvenim medenim srcem koji vole sve generacije.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)