STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade

Trpeza/ V.V.

15:00

Slatki kutak 0

Naše bake su pravile tortu od jednostavnih sastojaka koje imaju u kući.

STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za kore:

3 jajeta

150 g šećera

5 kašika vrele vode

5 kašika ulja

120 g brašna

150 g mlevenih oraha

1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

500 ml mleka

8 kašika oštrog brašna

300 g šećera

30 g putera

50 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Kore: Jaja umutiti sa šećerom penasto. Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima kašikom. Sipati u podmazan kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Hladnu koru preseći popreko na 3 dela.

Fil: Uzeti malo mleka od odvojene količine, razmutiti brašno da bude glatka smesa. Preostalo mleko staviti da provri pa dodati razmućeno brašno. Mutiti mikserom oko 5 minuta, da se zgusne. Kad je krem upola kuvan, staviti u drugu šerpu šećer da se topi na tihoj vatri. Kada se karamelizuje sipati spremljen krem sa mlekom i na tihoj vatri mešati da se sjedini i karamelizovani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati. Kore filovati ohlađenim filom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i posuti mlevenim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading