POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice

Vesna Vukadinović

10:30

U sosu sa 0

Mekane kore koje se tope u ustima, fil od fantastičnog spoja čokolade i pomorandže, dobitna su kombinacija za poslasticu koju obožavaju i stari i mladi već godinama.

POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice
Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić

Medena pita je velika, pa je mnoge domaćice prave za porodične proslave, poput slava i rođendana. Posni recept za medenu pitu sa domaćim korama koji je nasledila od svoje bake dala nam je Bojana Čikarić iz Loznice. Ne brinite, kore se lako prave ako pratite njene savete. Bojana je autorka kulinarskog profila na Instagramu „Bojanine đakonije“ (bojanine_djakonije) na kome objavljuje recepte uz omiljeni slogan „Jedini zaista potreban začin u kuhinji je ljubav“.

Da li sastojci za koru treba da se umute mikserom?

- U prvom delu pripreme dovoljno je tečne sastojke mešati žicom do ključanja. Kada se masa ohladi, sledi postepeno dodavanje brašna i ručno mešenje kore. Ukoliko posedujete mikser za testo, koristite njega.

Treba li ovo testo da naraste?

- Testo je spremno za upotrebu čim se umesi, nema potrebe čekati da naraste. Odmah napravite tri loptice, od kojih ćete dobiti kore.

POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
 

Može li soda bikarbona da se zameni praškom za pecivo?

- Ovo je stari recept iz bakine sveske koji sam vremenom prilagodila ukusu svoje porodice. Po originalnom receptu koristi se baš soda bikarbona, koja daje poseban ukus koricama, pa ne preporučujem upotrebu praška za pecivo.

Da li pleh treba da se podmaže pre pečenja svake kore?

- Kore se peku na prevrnutom plehu koji je neophodno premazati uljem. Možete ih peći i na papiru za pečenje.

Kako da znamo da je kora dobro ispečena?

- Kore se peku na 180 stepeni oko 10 minuta. Tokom pečenja će blago porumeneti, ali treba da pazite da se ne prepreku kako ne bi bile tvrde.

Šta da radimo ako kora pukne? 

- Kore treba pažljivo skinuti s pleha, vodeći računa da ostanu cele. Ukoliko ipak dođe do pucanja, ne brinite, ne morate da ih bacite. Važno je da sačuvate sve delove kore. Prilikom slaganja pite ih lepo poređajte, a fil će pokriti sve nedostatke.

Kako da usitne pomorandže oni koji nemaju blender?

- Ako nemate blender, dan pre pripreme pite pomorandžama odstranite koru, a zatim ih stavite u zamrzivač. Neposredno pre pripreme fila ih sitno izrendajte i dobićete istu smesu.

POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
 

Da li se u fil stavlja umućen margarin?

- Margarin se dodaje u vruć fil i nije potrebno umutiti ga prethodno. Pod dejstvom toplote će se lagano istopiti.

Kako da glazura od čokolade bude lepa i ravna?

- Da biste dobili savršenu glazuru koja je sjajna i ne puca prilikom sečenja, potrebno je da čokoladu otopite na pari. Zatim je ostavite da se malo prohladi da bude mlaka. Lagano je prelijte preko torte. Polako tacnu sa tortom podignite sa radne površine i naginjite je u svim pravcima dok se čokolada ravnomerno ne rasporedi. Odložite u frižider da se stegne.

Kako da isečemo ovako lepe parčiće kao što su vaši?

- Pre sečenja pitu izvadite iz frižidera i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kolače secite oštrim skalpelom, a da bi svi bili jednaki koristite lenjir da izmerite veličinu. Dimenzije mojih kolača sa slike su 1,5 x 3 cm.

POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
 

Čoko-oranž posna torta

Sastojci:

Za kore:

brašno po potrebi

2 kašičice sode bikarbone

4 kašike džema od kajsija

4 kašike šećera

10 kašika vode

100 ml ulja

Za fil:

300 g mlevenog keksa

300 g šećera

150 g margarina

100 g mlevenih oraha

100 g čokolade za kuvanje

100 ml vode

3 pomorandže

2 kašike kakaoa

Za glazuru:

200 g čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Kore: Džem, vodu, šećer, ulje i sodu bikarbonu izmešajte i stavite da provre. Sklonite sa vatre i ostavite da se smesa ohladi. Dodajte brašno koliko je potrebno da umesite fino testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga na tri dela. Svaki rastanjite i pecite 10 minuta na prevrnutom plehu od rerne koji je premazan uljem na 180 stepeni. Kore će biti dimenzija 20x25 cm.

Fil: Pomorandžama odstranite koru i usitnite ih u blenderu (potreban je sav sadržaj). U šerpu stavite šećer, vodu, usitnjene pomorandže i od jedne sitno narendanu koru. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte kakao i kuvajte još dva minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i margarin. Mešajte dok se ne istope, pa dodajte mlevene orahe i keks. Sjedinite i nafilujte kore. Treću ne filujte. Pritisnite tortu, na primer, drvenom kuhinjskom daskom i ostavite da se ohladi preko noći i stegne. Sutradan prelijte glazurom.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading