POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice
Mekane kore koje se tope u ustima, fil od fantastičnog spoja čokolade i pomorandže, dobitna su kombinacija za poslasticu koju obožavaju i stari i mladi već godinama.
![POSNA TORTA SA UKUSOM JAFE Napravite fantastičnu medenu pitu po receptu Bojane Čikarić iz Loznice](/data/images/2023-07-05/58511_img-20230602-124912_f.jpg?timestamp=1688508000)
Medena pita je velika, pa je mnoge domaćice prave za porodične proslave, poput slava i rođendana. Posni recept za medenu pitu sa domaćim korama koji je nasledila od svoje bake dala nam je Bojana Čikarić iz Loznice. Ne brinite, kore se lako prave ako pratite njene savete. Bojana je autorka kulinarskog profila na Instagramu „Bojanine đakonije“ (bojanine_djakonije) na kome objavljuje recepte uz omiljeni slogan „Jedini zaista potreban začin u kuhinji je ljubav“.
Da li sastojci za koru treba da se umute mikserom?
- U prvom delu pripreme dovoljno je tečne sastojke mešati žicom do ključanja. Kada se masa ohladi, sledi postepeno dodavanje brašna i ručno mešenje kore. Ukoliko posedujete mikser za testo, koristite njega.
Treba li ovo testo da naraste?
- Testo je spremno za upotrebu čim se umesi, nema potrebe čekati da naraste. Odmah napravite tri loptice, od kojih ćete dobiti kore.
Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
Može li soda bikarbona da se zameni praškom za pecivo?
- Ovo je stari recept iz bakine sveske koji sam vremenom prilagodila ukusu svoje porodice. Po originalnom receptu koristi se baš soda bikarbona, koja daje poseban ukus koricama, pa ne preporučujem upotrebu praška za pecivo.
Da li pleh treba da se podmaže pre pečenja svake kore?
- Kore se peku na prevrnutom plehu koji je neophodno premazati uljem. Možete ih peći i na papiru za pečenje.
Kako da znamo da je kora dobro ispečena?
- Kore se peku na 180 stepeni oko 10 minuta. Tokom pečenja će blago porumeneti, ali treba da pazite da se ne prepreku kako ne bi bile tvrde.
Šta da radimo ako kora pukne?
- Kore treba pažljivo skinuti s pleha, vodeći računa da ostanu cele. Ukoliko ipak dođe do pucanja, ne brinite, ne morate da ih bacite. Važno je da sačuvate sve delove kore. Prilikom slaganja pite ih lepo poređajte, a fil će pokriti sve nedostatke.
Kako da usitne pomorandže oni koji nemaju blender?
- Ako nemate blender, dan pre pripreme pite pomorandžama odstranite koru, a zatim ih stavite u zamrzivač. Neposredno pre pripreme fila ih sitno izrendajte i dobićete istu smesu.
Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
Da li se u fil stavlja umućen margarin?
- Margarin se dodaje u vruć fil i nije potrebno umutiti ga prethodno. Pod dejstvom toplote će se lagano istopiti.
Kako da glazura od čokolade bude lepa i ravna?
- Da biste dobili savršenu glazuru koja je sjajna i ne puca prilikom sečenja, potrebno je da čokoladu otopite na pari. Zatim je ostavite da se malo prohladi da bude mlaka. Lagano je prelijte preko torte. Polako tacnu sa tortom podignite sa radne površine i naginjite je u svim pravcima dok se čokolada ravnomerno ne rasporedi. Odložite u frižider da se stegne.
Kako da isečemo ovako lepe parčiće kao što su vaši?
- Pre sečenja pitu izvadite iz frižidera i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kolače secite oštrim skalpelom, a da bi svi bili jednaki koristite lenjir da izmerite veličinu. Dimenzije mojih kolača sa slike su 1,5 x 3 cm.
Foto: privatna arhiva/Bojana Čikarić
Čoko-oranž posna torta
Sastojci:
Za kore:
brašno po potrebi
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike džema od kajsija
4 kašike šećera
10 kašika vode
100 ml ulja
Za fil:
300 g mlevenog keksa
300 g šećera
150 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
100 ml vode
3 pomorandže
2 kašike kakaoa
Za glazuru:
200 g čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Kore: Džem, vodu, šećer, ulje i sodu bikarbonu izmešajte i stavite da provre. Sklonite sa vatre i ostavite da se smesa ohladi. Dodajte brašno koliko je potrebno da umesite fino testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga na tri dela. Svaki rastanjite i pecite 10 minuta na prevrnutom plehu od rerne koji je premazan uljem na 180 stepeni. Kore će biti dimenzija 20x25 cm.
Fil: Pomorandžama odstranite koru i usitnite ih u blenderu (potreban je sav sadržaj). U šerpu stavite šećer, vodu, usitnjene pomorandže i od jedne sitno narendanu koru. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte kakao i kuvajte još dva minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i margarin. Mešajte dok se ne istope, pa dodajte mlevene orahe i keks. Sjedinite i nafilujte kore. Treću ne filujte. Pritisnite tortu, na primer, drvenom kuhinjskom daskom i ostavite da se ohladi preko noći i stegne. Sutradan prelijte glazurom.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA Najukusnija torta sa čokoladom i orasima, a nema ni mleka ni jaja!
Savršena je za svečane prilike.
![POSNI KOLAČI Oblande sa suvim smokvama i orasima, gotove su za 30 minuta, a savršene!](/data/images/2023-06-12/57091_oblande-sa-smokvama-you-tube_f.jpg)
POSNI KOLAČI Oblande sa suvim smokvama i orasima, gotove su za 30 minuta, a savršene!
Ukusni sitni kolači koji se jednostavno pripremaju.
SITNI KOLAČI Slatka salama sa krem bananicama, napravi se za 15 minuta!
Veoma izdašna poslastica od koje se dobije mnogo sitnih kolača.
![KIKIRIKI BOMBICE Slatki zalogaji kojima niko ne može da odoli](/data/images/2023-04-25/52754_kikiriki-bombice-shutterstock-1134140195_f.jpg)
KIKIRIKI BOMBICE Slatki zalogaji kojima niko ne može da odoli
Slatke bombice se brzo prave od nekoliko sastojaka, a dugo ćete u njima uživati jer ima mnogo.
![sos od pečuraka](/data/images/2025-02-15/114149_shutterstock-2539729875_f.jpg)
SOS OD ŠAMPINJONA Fenomenalno se slaže sa mesom, a gotov očas posla
Dodajte kao prilog omiljenom jelu i uživajte.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
Komentari (0)