POČASTITE SEBE PROVERENIM DESERTOM Neprikosnovena DOBOŠ torta pravićete za svaku proslavu
Recept je neobičan.
Doboš torta
Sastojci:
Za biskvit:
6 kašika maslaca
1,5 šolja (od 250 ml) glatkog brašna
250 g šećera
6 jaja
1/4 kašičice soli
vanilin-šećer
Za fil:
2,5 šolje šećera
1/2 šolje vode
1/2 šolje slatke pavlake
3 šolje maslaca
9 belanaca
vanilin-šećer
Za karamel-glazuru:
1/2 šolje šećera
3 kašike vode
1 kašičica soka od limuna
Priprema:
Biskvit: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Na pari umešati šećer, jaja i so (dok se šećer ne otopi). Skloniti sa pare i mešati smesu još sedam minuta. Dodavati brašno malo-pomalo i nastaviti sa mešanjem. U manjoj posudi pomešati maslac i vanilin-šećer, pa dodati jaja i šećer. Podeliti smesu na šest delova i svaki deo biskvita peći 10 minuta u kalupu za tortu. Fil: U srednjoj posudi prokuvati vodu i 1,5 šolju šećera, kuvati dok se šećer ne otopi. Skloniti sa vatre, dodati slatku pavlaku za kuvanje i mešati. Ostaviti da se prohladi. Maslac penasto umutiti. Na pari umutiti penu od belanaca i preostalog šećera, skloniti sa pare, a zatim nastaviti sa mešanjem još 10 minuta. Najvećom brzinom umutiti smesu dok ne postane vrlo čvrsta, pa dodati maslac (postupno) i vanilin-šećer, a potom i smesu šećera i slatke pavlake, pa sve zajedno mutiti tri minuta na najmanjoj brzini, kako bi se smesa izjednačila. Glazura: U manjoj posudi prokuvati vodu i šećer da smesa dobije zlatnu boju. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i naseckati na veće komadiće. Na gotov biskvit namazati deo fila dok svi biskviti i fil nisu potrošeni. Naslagati komadiće karamela po vrhu torte i krajevima. Ukrasiti seckanim lešnicima ili bademima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE SE SLAŽE UZ POPODNEVNU KAFU Parče ove torte sa pomorandžom i šargarepom ulepšaće vam dan
Neuobičajeni spoj sastojaka.
TORTA KOJA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Reforma je najprepoznatljiva među poslasticama
Čokoladno i kremasto zadovoljstvo.
POSLASTICA KOJA SE NE PEČE Torta od tri sloja je pravi kremasti užitak
Oduševiće vas ukus kestena.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)