POČASTITE SEBE PROVERENIM DESERTOM Neprikosnovena DOBOŠ torta pravićete za svaku proslavu

Alo.rs

15:00

Slatki kutak 0

Recept je neobičan.

doboš torta
Shutterstock

Doboš torta

Sastojci:

Za biskvit:

6 kašika maslaca

1,5 šolja (od 250 ml) glatkog brašna

250 g šećera

6 jaja

1/4 kašičice soli

vanilin-šećer

Za fil:

2,5 šolje šećera

1/2 šolje vode

1/2 šolje slatke pavlake

3 šolje maslaca

9 belanaca

vanilin-šećer

Za karamel-glazuru:

1/2 šolje šećera

3 kašike vode

1 kašičica soka od limuna

Priprema:

Biskvit: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Na pari umešati šećer, jaja i so (dok se šećer ne otopi). Skloniti sa pare i mešati smesu još sedam minuta. Dodavati brašno malo-pomalo i nastaviti sa mešanjem. U manjoj posudi pomešati maslac i vanilin-šećer, pa dodati jaja i šećer. Podeliti smesu na šest delova i svaki deo biskvita peći 10 minuta u kalupu za tortu. Fil: U srednjoj posudi prokuvati vodu i 1,5 šolju šećera, kuvati dok se šećer ne otopi. Skloniti sa vatre, dodati slatku pavlaku za kuvanje i mešati. Ostaviti da se prohladi. Maslac penasto umutiti. Na pari umutiti penu od belanaca i preostalog šećera, skloniti sa pare, a zatim nastaviti sa mešanjem još 10 minuta. Najvećom brzinom umutiti smesu dok ne postane vrlo čvrsta, pa dodati maslac (postupno) i vanilin-šećer, a potom i smesu šećera i slatke pavlake, pa sve zajedno mutiti tri minuta na najmanjoj brzini, kako bi se smesa izjednačila. Glazura: U manjoj posudi prokuvati vodu i šećer da smesa dobije zlatnu boju. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i naseckati na veće komadiće. Na gotov biskvit namazati deo fila dok svi biskviti i fil nisu potrošeni. Naslagati komadiće karamela po vrhu torte i krajevima. Ukrasiti seckanim lešnicima ili bademima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading