POČASTITE SEBE PROVERENIM DESERTOM Neprikosnovena DOBOŠ torta pravićete za svaku proslavu
Recept je neobičan.
Doboš torta
Sastojci:
Za biskvit:
6 kašika maslaca
1,5 šolja (od 250 ml) glatkog brašna
250 g šećera
6 jaja
1/4 kašičice soli
vanilin-šećer
Za fil:
2,5 šolje šećera
1/2 šolje vode
1/2 šolje slatke pavlake
3 šolje maslaca
9 belanaca
vanilin-šećer
Za karamel-glazuru:
1/2 šolje šećera
3 kašike vode
1 kašičica soka od limuna
Priprema:
Biskvit: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Na pari umešati šećer, jaja i so (dok se šećer ne otopi). Skloniti sa pare i mešati smesu još sedam minuta. Dodavati brašno malo-pomalo i nastaviti sa mešanjem. U manjoj posudi pomešati maslac i vanilin-šećer, pa dodati jaja i šećer. Podeliti smesu na šest delova i svaki deo biskvita peći 10 minuta u kalupu za tortu. Fil: U srednjoj posudi prokuvati vodu i 1,5 šolju šećera, kuvati dok se šećer ne otopi. Skloniti sa vatre, dodati slatku pavlaku za kuvanje i mešati. Ostaviti da se prohladi. Maslac penasto umutiti. Na pari umutiti penu od belanaca i preostalog šećera, skloniti sa pare, a zatim nastaviti sa mešanjem još 10 minuta. Najvećom brzinom umutiti smesu dok ne postane vrlo čvrsta, pa dodati maslac (postupno) i vanilin-šećer, a potom i smesu šećera i slatke pavlake, pa sve zajedno mutiti tri minuta na najmanjoj brzini, kako bi se smesa izjednačila. Glazura: U manjoj posudi prokuvati vodu i šećer da smesa dobije zlatnu boju. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i naseckati na veće komadiće. Na gotov biskvit namazati deo fila dok svi biskviti i fil nisu potrošeni. Naslagati komadiće karamela po vrhu torte i krajevima. Ukrasiti seckanim lešnicima ili bademima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE SE SLAŽE UZ POPODNEVNU KAFU Parče ove torte sa pomorandžom i šargarepom ulepšaće vam dan
Neuobičajeni spoj sastojaka.
TORTA KOJA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Reforma je najprepoznatljiva među poslasticama
Čokoladno i kremasto zadovoljstvo.
POSLASTICA KOJA SE NE PEČE Torta od tri sloja je pravi kremasti užitak
Oduševiće vas ukus kestena.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)