KRALJEVSKI SLATKIŠ Poslastica iz nama susedne zemlje oduševiće vas ukusom

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Lako se pravi i preukusna je.

KRALJEVSKI SLATKIŠ Poslastica iz nama susedne zemlje oduševiće vas ukusom
Shutterstock

Imotska torta

Sastojci:

Za testo:

200 g oštrog brašna

140 g putera

60 g šećera

1 žumance

Za nadev:

5 jaja

300 g šećera

300 g badema

30 ml likera maraskina

limunova kora

1 kesica vanilin-šećera

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, putera, šećera i žumanaca umešajte prhko testo, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali deo testa razvaljajte i izrežite trake široke oko 1 cm. Za nadev jaja sa šećerom penasto umutite, dodajte mlevene bademe, liker, limunovu koru i vanilin-šećer. Sve dobro izmešajte i nalijte na testo u pripremljenom obliku za torte. Po vrhu nadeva utisnite po jedan badem. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading