KRALJEVSKI SLATKIŠ Poslastica iz nama susedne zemlje oduševiće vas ukusom

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Lako se pravi i preukusna je.

KRALJEVSKI SLATKIŠ Poslastica iz nama susedne zemlje oduševiće vas ukusom
Shutterstock

Imotska torta

Sastojci:

Za testo:

200 g oštrog brašna

140 g putera

60 g šećera

1 žumance

Za nadev:

5 jaja

300 g šećera

300 g badema

30 ml likera maraskina

limunova kora

1 kesica vanilin-šećera

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, putera, šećera i žumanaca umešajte prhko testo, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali deo testa razvaljajte i izrežite trake široke oko 1 cm. Za nadev jaja sa šećerom penasto umutite, dodajte mlevene bademe, liker, limunovu koru i vanilin-šećer. Sve dobro izmešajte i nalijte na testo u pripremljenom obliku za torte. Po vrhu nadeva utisnite po jedan badem. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading