STARI BEOGRADSKI RECEPT Preukusna torta koja je starijim generacijama jedna od omiljenih poslastica
Sve osvoji na prvi ukus.
Beogradska torta
Sastojci:
Za koru:
6 žumanaca
180 g šećera
125 g badema
8 belanaca
70 g brašna
Za fil:
10 žumanaca
210 g šećera
50 g brašna
1 štap vanile
1/2 l mleka
230 g maslaca
Priprema:
Umutiti 6 žumanaca sa 180 g šećera, pa dodati 125 g obarenog, oljušćenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 g brašna. Kalup prethodno namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i peći. Za fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 210 g šećera, 50 g brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati pomalo jednu polovinu litra mleka. Kuvati krem na šporetu, i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad krem postane gust, skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 g maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom. Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do posluživanja tortu držati na ledu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE SE SLAŽE UZ POPODNEVNU KAFU Parče ove torte sa pomorandžom i šargarepom ulepšaće vam dan
Neuobičajeni spoj sastojaka.
TORTA KOJA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Reforma je najprepoznatljiva među poslasticama
Čokoladno i kremasto zadovoljstvo.
POSLASTICA KOJA SE NE PEČE Torta od tri sloja je pravi kremasti užitak
Oduševiće vas ukus kestena.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)