STARI BEOGRADSKI RECEPT Preukusna torta koja je starijim generacijama jedna od omiljenih poslastica
Sve osvoji na prvi ukus.
Beogradska torta
Sastojci:
Za koru:
6 žumanaca
180 g šećera
125 g badema
8 belanaca
70 g brašna
Za fil:
10 žumanaca
210 g šećera
50 g brašna
1 štap vanile
1/2 l mleka
230 g maslaca
Priprema:
Umutiti 6 žumanaca sa 180 g šećera, pa dodati 125 g obarenog, oljušćenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 g brašna. Kalup prethodno namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i peći. Za fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 210 g šećera, 50 g brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati pomalo jednu polovinu litra mleka. Kuvati krem na šporetu, i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad krem postane gust, skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 g maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom. Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do posluživanja tortu držati na ledu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE SE SLAŽE UZ POPODNEVNU KAFU Parče ove torte sa pomorandžom i šargarepom ulepšaće vam dan
Neuobičajeni spoj sastojaka.
TORTA KOJA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Reforma je najprepoznatljiva među poslasticama
Čokoladno i kremasto zadovoljstvo.
POSLASTICA KOJA SE NE PEČE Torta od tri sloja je pravi kremasti užitak
Oduševiće vas ukus kestena.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)