ISKORISTITE PREZRELE BANANE Napravite mekane i sočne palačinke

Slobodanka Ćorić

06:59

Slatki kutak 0

Odlične su za doručak uz čašu mleka ili čaja, a i kada vam dođu gosti kao desert

palačinke
Shutterstock

Sastojci i priprema:

  •  3 jaja
  •  šolja i po brašna (šolja od 2 dcl.)
  •  1 šolja mlakog mleka
  •  3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  •  2 kašičice šećera 
  •  1 kašika arome vanila
  •  pola kesice praška za pecivo
  •  2 - 3 banane (potrošite prezrele),
  • 50 gr. čokolade (za kolače ili mlečna),
  • 50 gr. maslaca ili margarina (za pečenje palačinki).

Žicom za mućenje umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, so, vanilu, ulje. Malo izmešajte pa ubacite brašno sa praškom za pecivo. Ako vam se masa čini retka dodajte još kašiku. dve brašna. Bitno je da ne bude grudvica. Ostavite da stoji 10 minuta.

Zagrejte tiganj, smanjite temperaturu na pola, stavite malo maslaca, 4 - 5 kolutova banana pa pržite jednu stranu  3 sekunde tako i drugu, prelijte testom i pecite da obe strane porumene. Ređajte na tanjir i dok su još vrele pospite iseckanom čokoladom.

Preko čokolade opet vruću palačinku i tako sve do kraja. Možete poslužiti i bez slaganja jedne preko druge, umesto čokolade može i šećer kristal ili u prahu, eurokrem, šlag, med...
Prijatno i uživajte!

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading