ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom pa ne možeš da prestaneš da jedeš!
Štrudla je poslastica od testa, ali je odlična i kao slatka užina uz šolju čaja ili mleka.

Sastojci:
Možda vas zanima:

ŠTRUDLA SA MAKOM NA "ČAŠE" Uspeće i potpunim početnicima, a zamirisaće cela kuća
Slatka štrudla nestaće sa stola čim bude postavljena.

NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!
Poslastica od testa koju svi obožavaju.

NAJBOLJA ŠTRUDLA SA MAKOM Napravite meku i ukusnu štrudlu uz savete Gordane iz Rume
Ima li išta lepše nego kada se kućom širi miris testa koje se peče u rerni? A još kada je to štrudla s makom! Niko ne može da dočeka da je domaćica izvadi iz rerne.

ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više
Mirisna poslastica za sve svečane prilike.
Testo:
400 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasac
1 kesica praška za pecivo
50 g šećera
1 jaje
1 belance
100 g masti
1/2 kašičice soli
Rendana kora od 1/2 limuna
125 ml mleka
Fil:
400 g mlevenog maka
100 g šećera
200 ml mleka
Rendana kora od 1/2 limuna
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
Testo: U toplo mlek, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. U činiju sipati brašno, ostatak šećera, so, prašak za pecivo i koru limuna. Promešati i u sredini napraviti udubljenje, pa dodati mast, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo uz još malo dodavanja brašna. Kada testo postane elastično i ne lepi se za ruke, napraviti oblik lopte i vratiti u činiju, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Fil: Mleveni mak pomešati sa šećerom i korom limuna. Preliti vrelim mlekom i sjediniti.
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvu polovinu rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika debljine 3 mm. Premazati polovinom fila od maka i uviti u rolat. Na oba kraja rolata testo uvući unutra. Na isti način napraviti drugi rolat.
Staviti štrudle u podmazan pleh, prekriti ih krpom i ostaviti da narastu dok se rerna zagreje na 180 stepeni. Štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka i peći dok ne dobiju zlatnu boju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)