ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom pa ne možeš da prestaneš da jedeš!
Štrudla je poslastica od testa, ali je odlična i kao slatka užina uz šolju čaja ili mleka.
Sastojci:
Testo:
400 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasac
1 kesica praška za pecivo
50 g šećera
1 jaje
1 belance
100 g masti
1/2 kašičice soli
Rendana kora od 1/2 limuna
125 ml mleka
Fil:
400 g mlevenog maka
100 g šećera
200 ml mleka
Rendana kora od 1/2 limuna
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
Testo: U toplo mlek, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. U činiju sipati brašno, ostatak šećera, so, prašak za pecivo i koru limuna. Promešati i u sredini napraviti udubljenje, pa dodati mast, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo uz još malo dodavanja brašna. Kada testo postane elastično i ne lepi se za ruke, napraviti oblik lopte i vratiti u činiju, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Fil: Mleveni mak pomešati sa šećerom i korom limuna. Preliti vrelim mlekom i sjediniti.
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvu polovinu rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika debljine 3 mm. Premazati polovinom fila od maka i uviti u rolat. Na oba kraja rolata testo uvući unutra. Na isti način napraviti drugi rolat.
Staviti štrudle u podmazan pleh, prekriti ih krpom i ostaviti da narastu dok se rerna zagreje na 180 stepeni. Štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka i peći dok ne dobiju zlatnu boju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA MAKOM NA "ČAŠE" Uspeće i potpunim početnicima, a zamirisaće cela kuća
Slatka štrudla nestaće sa stola čim bude postavljena.
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!
Poslastica od testa koju svi obožavaju.
NAJBOLJA ŠTRUDLA SA MAKOM Napravite meku i ukusnu štrudlu uz savete Gordane iz Rume
Ima li išta lepše nego kada se kućom širi miris testa koje se peče u rerni? A još kada je to štrudla s makom! Niko ne može da dočeka da je domaćica izvadi iz rerne.
BRZA JOGURT ŠTRUDLA Nema dizanja i čekanja da testo naraste, a mekana kao duša
Fenomenalna i sočna, a mekana kao pamuk.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)