Medena pita treba da se nađe na čelu vašeg slavlja: Fil joj je čaroban, a kore neodojivo slatke
Najslađa poslastica savršena za prohladne jesenje dane...
Medena pita je nezaoblazna na slavskoj trepzi, a njene mirisne prhke kore i fil osvajaju na prvi zalogaj. Za pripremu treba da odvojite malo vremena, ali na kraju se ispalti, jer su ovi kolači toliko ukusni da nećete moći da se zaustavite na jednom komadu. Medena pita je dobila naziv po korama u koje ide med, kao i cimet i začin za medenjake, a ova kombinacija sastojaka čuvenu poslasticu čini prosto neodoljivom.
Sastojci:
Za kore:
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
4 kašike meda
3 kašike ulja
3 kašike mleka
80 g putera
500 g brašna
1 kašičica soda bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica začina za medenjake
Za fil:
320 ml slatke pavlake
320 ml mleka
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g gustina
50 g brašna
250 g putera
Priprema:
Kako se spremaju kore:
Penasto umutite jaje i žumance sa šećerom, pa dodajte med, mleko i ulje. Sve lepo sjedinite mikserom, pa dodajte puter sobne temeprature, kao i prosejano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Umesite glatko testo i podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo tanko razvucite oklagijom, pa prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite i preostale kore. Kore ređajte jednu na drugu sa sve pek papirom i tako ostavite da se ohlade.
Ovako se pravi fil
U šerpu sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer, pa uključite da se smesa zagreje. U posudi pomešajte mleko i gustin, pa dobro sjedinite, a onda dodajte i brašno. Lepo umešajte da ne ostanu grudvice. Sipajte mleko sa gustinom i brašnom u zagrejanu slatku pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.
Ređanje pite
Skinite pek papir sa kora, pa prvu premažite filom. Stavite preko drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo premažite filom. Onda stavite i treću koru, premažite filom, pa na kraju stavite i četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja pospite šećerom u prahu.
KEPANG KROFNE Nikad sočnije i slađe, a vazdušaste i mekane kao duša
Fenomenalne i slatke, nestaće sa stola odmah.
ROLAT SA KAFOM I KEKSOM Neodoljivi desert za prave sladokusce, a ne treba da palite rernu
Fenomenalan desert poješćete očas posla, a kafa mu daje poseban šmek.
OBRNUTI KOLAČ SA JABUKAMA Neodoljivi voćni desert raspametiće i one izbirljive, nema ko će ostati na jednom parčetu
Fenomenalan slatkiš ukusa koji se pamti.
TIRAMISU U ČAŠI Desert za iznenadne goste koji se topi u ustima, a uspeva baš svima
Napravi se lako, a pojede još brže.
BANANA ČIZKEJK Neodoljivi voćni desert ukusa koji govori 1000 jezika, za pravo uživanje
Fenomenalan desert osvojiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)