NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
Piše: Vesna Vukadinović
Glosa
Omekšajte je pre pripreme
Bilo da špageti bundevu kuvate ili pečete, možete da je omekšate malo spolja tako što ćete je staviti u mikrotalasnu rernu na 2-3 minuta.
Kraljica sezone se kod nas najčešće koristi za pripremu kolača ili se jednostavno skuva ili ispeče u rerni i tako jede, jer je mekana, ima bogatu aromu i divan ukus. Ali u drugim zemljama bundeva se priprema satesteninom i sirevima, prave se potaži i supe, slani kolači. Ovog puta vam predlažemo da pripremite za ručak bundevu punjenu sirom i spanaćem. Potrebna vam je špageti bundeva koja je duguljastog oblika i ima tanku koru i meko meso. Recept nam je dala i detaljno objasnila pripremu Nataša Stević iz Petrovca na Mlavi koja živi u Švajcarskoj. Ona je kulinarska blogerka koja stoji iza Instagram stranice „Nacina kuhinja“ (nacina_kuhinja), a njene kulinarske đakonije priprema više od 24.000 vernih pratilaca.
Uz koje namirnice bundeva najbolje ide kada se prave slana jela?
- Kada su u pitanju slana jela, bundeva savršeno ide sa svinjskim mlevenim mesom ili slaninicom. Od sireva se slaže sa fetom, rikotom, parmezanom. Što se tiče povrća, kombinujte je sa šargarepom, spanaćem, pečurkama, krompirom za savršen ukus.
S kojim voćem se najbolje kombinuje u desertima?
- Što se tiče deserta, bundevu je najbolje kombinovati sa kiselkastim voćem (limunom, narandžom, narom) zbog njenog slatkog ukusa.
Kako se peče špageti bundeva?
- Presecite je napola po dužini i izdubite seme. Obe polovine premažite uljem i pecite u rerni 45 minuta na 200 stepeni.
Koliko treba da se izdubi?
- Lagano je izdubite viljuškom sa strane, ali ne do kraja. Ostaviti debljinu od kore oko jedan centimetar.
Da li se spanać blanšira pre dinstanja?
- Spanać nije potrebno blanširati, već samo prodinstati. Ako koristite zaleđen spanać, pre dinstanja ga potpuno odledite.
Kako se kuva špageti bundeva?
- Špageti bundeva se ne ljušti i ne seče, već se kuva cela. Izbode se sa svih strana kako bi se ravnomerno skuvala i stavi se cela u lonac sa vodom. Kuva se oko 45 minuta, a zatim se preseče napola.
Kako još može da se jede špageti bundeva?
- Ova vrsta bundeve je toliko ukusna, da možete jesti samo nju. Ukus podseća na lešnik. Možete da je skuvate ili ispečete, malo posolite, pospete maslinovim uljem i tako jedete. Odlična je i kada se prelije sosom od paradajza i pospe parmezanom. Često se koristi kao zamena za testeninu.
Antrfile
Kuvanje bundeve
Klasična bundeva se kuva tako što se iseče na komade, očisti se seme, a može i da se oljušti. Sipajte vodu koliko da prekrije bundevu u šerpi i kuvajte oko pola sata od trenutka kada provri, ne treba više da se ne bi raspadala. Kuvanu bundevu možete da začinite cimetom i tako jedete ili da je prelijete medom, pospete mlevenim orasima.
Bundeva punjena spanaćem i sirom
Sastojci:
- 1 špageti bundeva
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 200 g spanaća
- 150 g krem sira
- 150 g feta sira
- 100 g parmezana
- so, biber, peršun
Priprema:
Bundevu presecite napola i izvadite seme. Obe polovine premažite maslinovim uljem, stavite u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta. Kada se prohladi, viljuškom ih izdubite. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan beli luk. Dodajte spanać i kratko prodinstajte. Dodajte krem sir i promešajte. Filom napunite čamce od bundeve. Odozgo poređajte fetu isečenu na kockice i pospite parmezanom. Pecite oko 20 minuta u rerni da se parmezan istopi. Izvadite i pospite iseckanim peršunom.
Možda vas zanima:
BUNDEVA JE ODLIČNA ZA ZDRAVLJE Ali ako imate ovu bolest bolje je preskočite, može da pogorša stanje
Mnogima omiljena sezonska namirnica, može da se jede na više načina, kao sirova, da se prži, peče, kuva.
HUMUS OD BUNDEVE PUN LEBLEBIJA I BELOG LUKA Zdrav, pikantan i jednostavan za pripremu
Napravite humus sa bundevom kao sezonskom namirnicom, i uživajte u čarima jeseni.
RAZBUDIĆE VAS OČAS POSLA Probajte malo drugačiju kafu, glavni sastojak je jedna sezonska namirnica
Ukusan, aromatičan i topao napitak koji će vam zameniti kafu. Pročitajte ovaj originalni recept za piće od bundeve i uživajte u svakom gutljaju. Začini daju specifičnu notu jeseni.
NEMA MESA NI TRUNKE Probajte lazanju sa preukusnim filom koji će vam postati omiljeni
Zadovoljite celu porodicu odličnim ukusom.
NEODOLJIVA TRUFALDINO TORTA SA PALAČINKAMA Recept autorke profila "Majine čarolije"
Napravite ovu ukusnu poslasticu sa palačinkama po receptu Marije Borojević iz Beograda.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)