POSNI SITNI KOLAČI ZA SVETU PETKU Recepti za najlepših 10 vrsta, vaši gosti će biti oduševljeni!

Vesna Vukadinović

14:30

Slatki kutak 0

Sitni kolači su zvezda slavske trpeze i domaćice se trude da imaju što više različitih vrsta. Dajemo vam recepte za najlepše kolače i po ukusu i po izgledu.

kolači
Shutterstock

Svi ovi kolači se brzo spremaju, većina se ne peče, a lepo izgledaju i ukus im je fantastičan. 

 

kolači Shutterstock
 

 

Lešnik gnezda koja se ne peku

Sastojci:

100 g mlevenih pečenih lešnika

150 g mlevenog posnog keksa

100 g šećera

80 g margarina

50 g čokolade za kuvanje

100 ml vode

Za dekoraciju:

100 g mlevenih pečenih lešnika

40 lešnika

Priprema:

Stavite u šerpu vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skloniti sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama pravite loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Uvaljajte ih u mlevene lešnike i ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.

 

kolači Shutterstock
 

Domaće toblerone

Sastojci:

300 g posnog pti-ber keksa

100 g lešnika

200 g margarina

100 g šećera u prahu

150 g čokolade za kuvanje

sok od 1 pomorandže

Priprema:

Keks izlomite na krupnije komade, dodajte iseckane lešnike, šećer i izmešajte. U šerpi istopite margarin i čokoladu na tihoj vatri i pomešajte sa smesom od keksa. Izmešajte, dodajte sok od pomorandže. Po potrebi dodajte još malo keksa, jer smesa treba da bude gusta. U trouglasti kalup stavite providnu foliju da viri sa obe strane, pa sipajte smesu. Preklopite folijom i dobro utisnite rukama. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider da se stegne. Izvadite iz kalupa i isecite na parčiće.

kolači Shutterstock
 

Marcipan oblanda

Sastojci:

3 lista oblande

150 g mlevenog posnog keksa

150 g mlevenih oraha

50 g čokolade za kuvanje

200 g margarina

100 g šećera

100 ml vode

1 vanilin šećer

Priprema:

U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne isecite na štangle.

kolači Shutterstock
 

 

Rafaelo bombice

Sastojci:

400 g krompira

250 g margarina

250 g prah šećera

300 g kokosa

Za dekoraciju:

100 g kokosa

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, prospite vodu i ostavite da se ohladi. Oljuštite i izgnječite viljuškom. Margarin sobne temperature penasto umutite sa šećerom. Dodajte izgnječen krompir i mikserom mutite da se sjedine i da nema grudvica. Dodajte kokos i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Pravite loptice veličine po želji i uvaljajte u kokos.

kolači Shutterstock
 

 

Cvetići vanilice

Sastojci:

500 g brašna

250 g margarina

100 g šećera u prahu

50 g oraha

1 vanilin šećer

džem

Za posipanje:

50 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite penasto margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno dodajte brašno. Umesite ujednačenu smesu. Rastanjite je oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta (ili po želji) vadite vanilice. Ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.

 

kolači Shutterstock
 

Čoko loptice sa bademom

Sastojci:

250 g posnog mlevenog keksa

50 g mlevenih badema

200 g šećera

100 g čokolade za kuvanje

125 g margarina

150 ml vode

3 kašike soka od pomorandže

Za glazuru:

100 g čokolade

2 kašike ulja

Priprema:

Sipajte u šerpu vodu, šećer, dodajte iseckan margarin i stavite na tihu vatru da provri. Tada dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se istopi. Kuvajte tri minuta, sklonite sa šporeta i dodajte keks, badem i sok od pomorandže. Izmešajte i pravite kuglice željene veličine. Stavite ih u frižider da se stegnu. Istopite čokoladu sa uljem, umočite svaku kuglicu i stavite na rešetku ili pek-papir da se stegnu. Po želji ih možete uvaljati i u čokoladne mrvice.

 

kolači Shutterstock
 

 

Orasnice

Sastojci:

150 g mlevenih oraha

150 g margarina

250 g šećera u prahu

100 g brašna

1 prašak za pecivo

Za dekoraciju:

150 g mlevenih oraha

Priprema:

Umutite margarin i prah-šećer. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Mešajte varjačom dok smesa ne počne da se odvaja od posude. Testo podelite na manje loptice (oko 40 komada). Oblikujte ih u valjak pa savijte krajeve jedan ka drugom kao potkovicu. Uvaljajte u orahe i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta.

 

kolači Shutterstock
 

 

Baklava s čokoladom

Sastojci:

12 kora za baklavu

Za fil:

300 g mlevenih oraha

150 g čokolade za kuvanje

150 g mlevenog posnog keksa

6 kašika griza

5 kašika šećera

150 ml vode

100 ml ulja

Za sirup:

500 ml vode

500 g šećera

Za premazivanje:

50 ml ulja

50 ml vode

Priprema:

Sirup: Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Fil: U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte vodu i ulje za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete šest rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

 

kolači Shutterstock
 

 

Kuglice od banane

Sastojci:

4 banane

300 g mlevenog posnog keksa

200 g kokosa

200 g šećera u prahu

3 kašike kakaoa

100 g kokosa za dekoraciju (mlevenog keksa ili oraha, po želji)

Priprema:

Izgnječite oljuštene banane viljuškom. Dodajte mleveni keks, kokos, šećer u prahu i kakao. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Ako smesa ne može da se lepo sjedini, dodajte malo soka po želji. Pravite loptice veličine oraha i odmah svaku uvaljajte u kokos.

kolači Shutterstock
 

 

Domaći ratluk

Sastojci:

550 g šećera

650 ml vode

100 g gustina

2 kašike soka od limuna

crvena boja za kolače

Za posipanje:

100 g šećera u prahu

Priprema:

Stavite u šerpu 200 ml vode sa šećerom i kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok ne ispari trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta. Ostatak vode pomešajte sa gustinom da nema grudvica, sipajte u šerpu sa sirupom od šećera i vratite na šporet. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat uz mešanje da se smesa ne zalepi za dno šerpe. Smesa će se zgusnuti. Sipajte sok od limuna i nekoliko kapi boje za kolače (u zavisnosti od boje koju želite da dobijete). Podmažite uljem pleh i sipajte smesu. Izravnajte i ostavite da stoji 24 sata da se stegne. Isecite na kockice i svaku uvaljate u šećer u prahu. Ostavite ih još 24 sata da se osuše.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading