PROBAJTE ČIZKEJK NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Mak daje posebnu draž, obožavaćete ovaj recept

Ivana Pavlović

16:58

Slatki kutak 0

Čizkejk ili kolač sa sirom već dugo je glavni izbor kada su poslastice u pitanju. Ako želite da vaš omiljeni desert, dobije ukus pristigle nam jeseni , probajte da dodate mak i magija je tu.

PROBAJTE ČIZKEJK NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Mak daje posebnu draž, obožavaćete ovaj recept
Pixabay

Sastojci 

Za testo:

250 g brašna
75 g šećera
prstohvat soli
2 žumanceta
125 g ohlađenog putera

Za prvi fil:

250 g mlevenog maka
1,25 dl mleka
50 g putera
50 g šećera
kašičica rendane kore limuna

Za drugi fil:

500 g nemasnog sira
2 dl kisele pavlake
2 jajeta
125 g šećera
30 g skroba
2 kašičice rendane kore limuna
2 kašike soka od limuna
1 žumance
kašika mleka

Priprema:

Napravite udubljenje u brašnu, pa u njega sipajte šećer, so i žumanca. Puter isecakjte na listiće, pa ih rasporedite po ivici brašna. Dobro umesite testo i ostavite ga umotanog u celofan u frižideru pola sata.

Prokuvajte mleko, puter, šećer i limunovu koru, pa time poparite mak. Rernu zagejte na 160 stepeni. Podmažite kalup za kolače prečnika 26 cm.

Razdvojte žumaca i belanca, pa belanca ulupajte u čvrst sneg. Dodajte sir, pavlaku i žumanca, umešajte skrob i limunov sok i sve dobro umutite.

Razvucite testo i pokrijte kalup oblikujući ivicu. Na testo prvo stavite popareni mak, a preko njega fil sa sirom. Stavite kolač u rernu na 70 minuta. Umutite žumance i mleko i time prelijte kolač posle pola sata pečenja.

Vreme pripreme: 145 minuta

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading