PROBAJTE ČIZKEJK NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Mak daje posebnu draž, obožavaćete ovaj recept
Čizkejk ili kolač sa sirom već dugo je glavni izbor kada su poslastice u pitanju. Ako želite da vaš omiljeni desert, dobije ukus pristigle nam jeseni , probajte da dodate mak i magija je tu.
Sastojci
Za testo:
250 g brašna
75 g šećera
prstohvat soli
2 žumanceta
125 g ohlađenog putera
Za prvi fil:
250 g mlevenog maka
1,25 dl mleka
50 g putera
50 g šećera
kašičica rendane kore limuna
Za drugi fil:
500 g nemasnog sira
2 dl kisele pavlake
2 jajeta
125 g šećera
30 g skroba
2 kašičice rendane kore limuna
2 kašike soka od limuna
1 žumance
kašika mleka
Priprema:
Napravite udubljenje u brašnu, pa u njega sipajte šećer, so i žumanca. Puter isecakjte na listiće, pa ih rasporedite po ivici brašna. Dobro umesite testo i ostavite ga umotanog u celofan u frižideru pola sata.
Prokuvajte mleko, puter, šećer i limunovu koru, pa time poparite mak. Rernu zagejte na 160 stepeni. Podmažite kalup za kolače prečnika 26 cm.
Razdvojte žumaca i belanca, pa belanca ulupajte u čvrst sneg. Dodajte sir, pavlaku i žumanca, umešajte skrob i limunov sok i sve dobro umutite.
Razvucite testo i pokrijte kalup oblikujući ivicu. Na testo prvo stavite popareni mak, a preko njega fil sa sirom. Stavite kolač u rernu na 70 minuta. Umutite žumance i mleko i time prelijte kolač posle pola sata pečenja.
Vreme pripreme: 145 minuta
Možda vas zanima:
ČIZKEJK SA LAVANDOM Klasik na drugačiji način, još kremastiji, a ukusa koji se pamti
Ako volite klasičan čizkejk, ovaj sa lavandom ćete obožavati.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
ČIZKEJK SA KAFOM Aromatični desert za prave sladokusce, podseća na tiramisu, a opet drugačiji
Fenomenalni desert sa kafom osvojiće vas od prvog zalogaja.
TIRAMISU ČIZKEJK Neodoljivi spoj omiljeniih poslastica u jednom kolaču, ukusa koji se ne zaboravlja
Ako volite tiramisu i čizkejk najbolje napravite tiramisu čizkejk.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)