MOSKVA ŠNIT Čuvena poslastica pomera granice dobrog ukusa, svaki zalogaj je raj za sladokusce
Savršen spoj voća i orašastih plodova oduševiće i one izbirljive.
Potrebno je
Za koru:
- 10 belanaca
- 200 g šećera
- 100 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih badema
- 100 g brašna
Za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 ml slatke pavlake
- 150 g putera
Za dekoraciju:
- 200 ml slatke pavlake
Ostali dodaci:
- 80 g ananasa
- 80 g breskvi (kompot)
- 1 tegla očišćenih višanja
- 100 g naseckanih badema
- 100 g badema u listićima
Priprema:
Za pripremu kore prvo je potrebno da pomešate polovinu količine mlevenog keksa, mlevenih badema i brašna. U drugu činiju umutite pet belanaca dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno im dodajte šećer i mutite dok se ne sjedini. Kada završite mućenje belanaca, dodajte suve sastojke i promešajte špatulom.
Pripremljenu smesu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Od preostale količine sastojaka za koru ponovite postupak. Kada ispečete obe kore, presecite na dva dela tako da ukupno dobijete četiri kore. U činiji koju ćete posle staviti na paru spojte žumance i šećer i penasto ih umutite. Puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi iseckajte, pa dodajte žumancima i kratko izmiksajte. Spojene sastojke stavite da kuvate na paru i mešajte nekih 10 minuta sve dok se smesa ne zgusne.
Kada se skuva, prebacite u drugu činiju da se ohladi, ali je nemojte pokrivati. Kada se skroz ohladi, dodajte 150 g putera i vanilin šećer pa mikserom umutite. U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa ga dodajte filu od žumanaca i dobro sjedinite. Na tacnu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite jednu koru i tanko premažite sloj fila. Ananas i breskve ocedite, pa sitnije iseckajte i rasporedite po filu. Stavite preko drugu koru, pa malo više fila. U njega stavite oceđene višnje, pa stavite treću koru. Ponovo stavite manje fila i opet rasporedite sitno iseckane braskve i ananas, a potom stavite četvrtu koru i lagano pritisnite. Slatku pavlaku umutite i premažite celu tortu tankim slojem. Ukrasite seckanim bademima u listićima. Najbolje je da ostavite tortu preko noći da se ohladi pa sutradan isecite i poslužite.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Očaravajuća voćna poslastica sa ananasom, za pravo uživanje
Fenomenalna poslastica pomera granice dobrog ukusa, za sve svečane prilike.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
MOSKVA ŠNIT Kraljica voćnih torti još od 1974, a uprkos imenu nastala u Beogradu
Čuvena beogradska torta sa orasima i ananasom ukrasiće svaku slavsku trpezu.
MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska poslastica za sve svečane prilike
Originalni recept osmislila je Anica Džepina 1974. godine.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)