PROLEĆNI ČIZKEJK U nepogrešivoj kombinaciji ukusa sa voćem, a uspeće i početnicima
Neodoljivi kolač idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.
Potrebno je
Kora:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog putera
Fil:
- 500 g krem sira (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 200 ml kisele pavlake
- 3 jaja
- 1 kašičica vanilin-šećera
- 1 kašika soka od limuna
Preliv od borovnica:
- 300 g svežih ili zamrznutih borovnica
- 100 g šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašika gustina (kukuruznog skroba) rastvorenog u 2 kašike vode
Priprema:
U posudi pomešajte mleveni keks i otopljeni puter dok se dobro ne sjedine. Utisnite smesu u dno kalupa za torte prečnika 24 cm. Pecite koru u zagrejanoj rerni 10 minuta na 180 stepeni, zatim je izvadite i ostavite da se ohladi. Pomešajte krem sir i šećer dok smesa ne postane glatka. Dodajte kiselu pavlaku, vanilin šećer i sok od limuna, i nastavite da miksate dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući na niskoj brzini nakon svakog dodavanja, dok se jaja ne inkorporiraju u smesu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni, pa pecite čizkejk 55-60 minuta. Isključite rernu, otvorite vrata i ostavite da se čizkejk ohladi sat vremena. U šerpi na srednjoj vatri pomešajte borovnice, šećer i limunov sok, kuvajte pet minuta, dodajte gustin, pa kuvajte još tri minuta. Prelijte preko fila od sira. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ČIZKEJK SA LAVANDOM Klasik na drugačiji način, još kremastiji, a ukusa koji se pamti
Ako volite klasičan čizkejk, ovaj sa lavandom ćete obožavati.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
ČIZKEJK SA KAFOM Aromatični desert za prave sladokusce, podseća na tiramisu, a opet drugačiji
Fenomenalni desert sa kafom osvojiće vas od prvog zalogaja.
TIRAMISU ČIZKEJK Neodoljivi spoj omiljeniih poslastica u jednom kolaču, ukusa koji se ne zaboravlja
Ako volite tiramisu i čizkejk najbolje napravite tiramisu čizkejk.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)