ŠAMABALI Orijentalna poslastica ukusa bez premca, a uspeva svima

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Jedan od najpopularnijih turskih kolača dolazi iz Izmira, a osvaja na prvi zalogaj.

šambali
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g griza
  • 2 čaše gustog kiselog mleka
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kesica vanile
  • rendana kora limuna ili pomorandže
  • 2 čaše vode - za šerbet
  • 3,5 čaše sitnog šećera - za šerbet
  • kašičica limunovog soka - za šerbet
  • šolja ljuštenih badema isečenih napola

Priprema:
U šerpi zakuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta, pa skinite sa strane da se prohladi ali da ostane toplo. Zasebno umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna.
U pleh obložen papirom za pečenje stavite testo pa poređajte polovine oljuštenih badema. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Toplo testo prelijte mlakim šerbetom. Ostavite desert dva sata da odstoji, a najbolje preko noći.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading