ŠAMABALI Orijentalna poslastica ukusa bez premca, a uspeva svima
Jedan od najpopularnijih turskih kolača dolazi iz Izmira, a osvaja na prvi zalogaj.
Potrebno je
- 500 g griza
- 2 čaše gustog kiselog mleka
- 1,5 čaša šećera
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 1,5 kesica vanile
- rendana kora limuna ili pomorandže
- 2 čaše vode - za šerbet
- 3,5 čaše sitnog šećera - za šerbet
- kašičica limunovog soka - za šerbet
- šolja ljuštenih badema isečenih napola
Priprema:
U šerpi zakuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta, pa skinite sa strane da se prohladi ali da ostane toplo. Zasebno umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna.
U pleh obložen papirom za pečenje stavite testo pa poređajte polovine oljuštenih badema. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Toplo testo prelijte mlakim šerbetom. Ostavite desert dva sata da odstoji, a najbolje preko noći.
Možda vas zanima:
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)