ŠAMBALI Turski kolač mekan kao duša, po receptu bez mane
Jedan od najpoznatijih turskih deserta, nestaće sa stola odmah.
Potrebno je
- 500 g griza
- 2 čaše gustog kiselog mleka
- 1,5 čaša šećera
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 1,5 kesica vanile
- rendana kora limuna ili pomorandže
Za šerbet
- 2 čaše vode
- 3,5 čaše sitnog šećera
- kašičica limunovog soka
- šolja ljuštenih badema isečenih napola
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U šerpi zakuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta, pa skinite sa strane da se prohladi ali da ostane toplo. Zasebno umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna.
U pleh obložen papirom za pečenje stavite testo pa poređajte polovine oljuštenih badema. Pecite kolač oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Toplo testo prelijte mlakim šerbetom. Ostavite dva sata da odstoji, a najbolje preko noći.
Možda vas zanima:
JESENJI BRAUNI SA BUNDEVOM Zdravi desert koji se pamti, za lepo veče sa prijateljima
Ako volite klasični brauni, ovaj sa bundevom ćete obožavati.
STARINSKI KOH Recept iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju, a sočan i mekan kao duša
Fenomenalni desert raspametiće i one koji ne vole slatko.
KOLAČ SA ĐUMBIROM Aromatični desert koji budi sva čula, a obožavaće ga oni izbirljivi
Drugačiji i poseban, a kao izmišljen za kišovite, jesenje dane.
POSNI TIRAMISU Italijanski desert koji ni malo ne zaostaje za originalom, a savršeno se slaže sa šoljicom kafe
Fenomenalan desert možete da pravite i kada je post.
DOMAĆA KOKOS ČOKOLADICA Ni malo ne zaostaje za onom kupovnom, a nestaje sa stola čim se postavi
Savršen spoj kokosa i čokolade u neodoljivom slatkišu.
NESKAFE KOLAČ Kremast i izdašan desert sa ukusom omiljenog napitka, za prave kafoljupce
Ako volite kafu i slatko, zašto ne biste oboje spojili u jedan desert?
Tart od krušaka i rogača – Poslastica bogata aromom i ukusom prošlosti
Tart od krušaka i rogača donosi bogatstvo ukusa iz prošlosti, sa savršenom kombinacijom sočnih krušaka i rogača. Zdrava i ukusna poslastica koju će voleti cela porodica.
Pečene dunje sa medom i začinima – Tradicionalni srpski desert koji osvajа mirisom
Pečene dunje su stari domaći recept koji osvaja jednostavnošću, ali bogatim ukusom meda i cimeta. Savršen izbor za hladne dane.
Zdravi keksići sa lavandom i medom – Aromatična poslastica za opuštanje i uživanje
Ovi keksići sa lavandom i medom su savršeni za ljubitelje zdravih, ali mirisnih i aromatičnih poslastica. Jednostavna priprema uz izuzetan efekat na sva čula.
Komentari (0)