ŠAMBALI Turski kolač mekan kao duša, po receptu bez mane
Jedan od najpoznatijih turskih deserta, nestaće sa stola odmah.
Potrebno je
- 500 g griza
- 2 čaše gustog kiselog mleka
- 1,5 čaša šećera
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 1,5 kesica vanile
- rendana kora limuna ili pomorandže
Za šerbet
- 2 čaše vode
- 3,5 čaše sitnog šećera
- kašičica limunovog soka
- šolja ljuštenih badema isečenih napola
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U šerpi zakuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta, pa skinite sa strane da se prohladi ali da ostane toplo. Zasebno umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna.
U pleh obložen papirom za pečenje stavite testo pa poređajte polovine oljuštenih badema. Pecite kolač oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Toplo testo prelijte mlakim šerbetom. Ostavite dva sata da odstoji, a najbolje preko noći.
Možda vas zanima:
TURSKI KOLAČ ZA PRAVE SLADOKUSCE Sočan i mekan kao duša, uzećete parče više
Fenomenalan desert osvojiće vas od prvog zalogaja.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)