ŠAMBALI Turski kolač mekan kao duša, po receptu bez mane

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Jedan od najpoznatijih turskih deserta, nestaće sa stola odmah.

šambali
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g griza
  • 2 čaše gustog kiselog mleka
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kesica vanile
  • rendana kora limuna ili pomorandže

Za šerbet

  • 2 čaše vode 
  • 3,5 čaše sitnog šećera 
  • kašičica limunovog soka
  • šolja ljuštenih badema isečenih napola

Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U šerpi zakuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta, pa skinite sa strane da se prohladi ali da ostane toplo. Zasebno umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna.
U pleh obložen papirom za pečenje stavite testo pa poređajte polovine oljuštenih badema. Pecite kolač oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Toplo testo prelijte mlakim šerbetom. Ostavite dva sata da odstoji, a najbolje preko noći.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading