NAPRAVITE DOBRO POZNATE MANTIJE NA BOSANSKI NAČIN ISMIRE COGO Prazan pleh u kratkom roku
Dobro poznat recept u nešto druhačijem izdanju.
Retko ko može da odoli dobro poznatom mirisu bureka kad ujutru prođemo pored pekare. Svakako je jedan od omiljenih izbora za doručak, a slično njemu ne možemo da ostanemo ravnodušni ni prema mantijama.
Najpoznatije su one novopazarske i sjeničke, a naša sagovornica Ismira Cogo iz Zenice otkriva kako se one prave u Bosni. Ismira se izučila u pravljenju pita pored majke koja je kuvala za šestočlanu porodicu gde su se one stalno spremale. Danas ona svoje mnogobrojne recepte deli na Instagram nalogu „Moj kutak recepti“ koji broji preko 25.000 pratilaca.
Koliko testo za mantije treba da bude glatko?
- Potrebno je da se zamesi testo koje se neće lepiti za ruke. To radimo tako što postepeno dodajemo mlaku vodu i mešamo rukom da se testo dobro sjedini u kuglu.
Koje brašno je najbolje za mantije?
- Najbolje je koristiti puder brašno za pite i kolače tip-400 jer se fino razvija. Ipak, ja u receptu koristim brašno tip-500 jer se odlično razvija.
Da li će biti razlike ako ste stavi integralno?
- Biće razlike jer se integralno brašno slabije razvija. A ukoliko stavite veoma malo heljdinog ili raženog integralnog brašna, dobićete zdraviju i ukusniju pitu. To često radim kod pripreme pita.
Koliko je potrebno da jufkice odstoje?
- Testo ostavite na sobnoj temperaturi od 30 do 60 minuta, a posle toga može se pristupiti oblikovanju jufke.
Da li treba da odstoje na toplom ili hladnom mestu?
- Jufkicama je potrebno da odstoje prekrivene oko 15 minuta pre razvijanja na toplom mestu sobne temperature.
Čime je najbolje da se prekriju?
- Najbolje ih je prekriti prozirnom folijom, pa čistom krpom.
Koliko debelo testo treba da bude prilikom valjanja?
- Treba spomenuti da postoji razlika kod razvlačenja i razvijanja jufke. Prilikom razvijanja oklagijom, ja jufke razvijam do kraja stola, pa tek tada razvlačim lagano prstima krajeve. Treba polako raditi da testo ne bi puklo.
Da li mleveno meso treba da bude ohlađeno pre filovanja?
- Mleveno meso je najbolje koristiti sveže ili odleđeno ako je bilo prethodno zamrznuto.
Postoji li neki tajni sastojak koji će mesu dati poseban šmek?
- Ne postoji neki poseban tajni sastojak, a kao i za pripremu bureka, od začina su najvažniji so i biber.
Može li biti neki drugi fil osim mesa?
- Mantije je takođe moguće pripremiti od sira, kao i od smese za zeljanicu sa spanaćem.
Da li se prilikom valjanja testa ono nečim premazuje?
- Testo je najbolje premazati mešavinom putera i ulja.
Mantije
Sastojci:
Za testo:
800 g brašna tip-500
450 ml mlake vode
1 kašika soli
Za fil:
1 kg mlevenog junećeg mesa
50 ml ulja
70 ml hladne vode
2 glavice crnog luka
1 kašika soli
malo bibera
Za premazivanje:
150 g putera
50 ml ulja
Za preliv:
200 ml jogurta
3-4 čena belog luka
so
Priprema:
U brašno dodajte so i mlaku vodu, pa zamesite testo. Prekrijte ga providnom folijom i krpom, te ostavite da odstoji minimum pola sata. Sitno iseckajte crni luk, dodajte meso, so, biber i malo ulja. Ako je meso masnije, ulje se može i izostaviti. Sve promešajte, pa dodajte hladnu vodu. Od testa oblikujte tri jufke i ostavite ih prekrivene folijom i krpom još 15 minuta. Preko stola stavite mušemu ili pamučno platno kako biste lakše razvijali jufke. Razvijte ih do kraja stola, pa krajeve još rastanjite rukama. Puter otopite, pa poprskajte testo. Na dve duže strane ivice stola rasporedite trećinu mesa. Savijte u rolat i isecite komade dužine do 4 centimetra. Male jastuke ređajte u pleh prečnika 38 centimetara koji je premazan s malo putera i ulja. Slažite mantije ukrug jednu pored druge. Na kraju ih premažite puterom. Pecite na 220 stepeni 40 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TESTO JE MEKO KAO PAMUK Domaći kroasani nalik na one koje jedu Francuzi
Oduševiće vas tekstura testa.
SALATA KOJA POPRAVLJA KRVNU SLIKU Zdrav, osvežajući ali i jeftin obrok
Poznato je da je cvekla puna gvožđa, a i mlečni proizvodi su neizostavni deo naše trpeze.
MEDENO MOJE, MEDENO Medenjak od čokolade postaće vam omiljeni kolač
Ovaj desert se pravi izuzetno lako i brzo.
STARINSKI RECEPT KOJI NEMA GREŠKE Napravite najukusniju tortu od oraha
Za svako naredno slavlje, ova torta će biti na vašem meniju.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)