ČUVENA ENGLESKA PITA BEZ KORA Ovaj fantastičan recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka iz Tivta

Trpeza/ V.V.

20:25

U sosu sa 1

Jedno od najpoznatijih engleskih jela je pastirska pita. U nju ne idu kore, već se pravi od pire krompira i mlevenog mesa, uz dodatak graška i šargarepe. Zbog raznovrsnih sastojaka i odličnog ukusa idealan je izbor za porodični ručak.

ČUVENA ENGLESKA PITA BEZ KORA Ovaj fantastičan recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka iz Tivta
Foto: privatna arhiva/Biljana Samardžić

 

Englezi je prave sa različitim vrstama mesa, a u zavisnosti od toga ima i drugačije nazive. Nama je recept dala Biljana Samardžić iz Tivta, kulinarska blogerka koja na instagram profilu “biljina.kuhinja.tv” deli svoje đakonije sa više od 13.000 pratilaca.

Koje se sve vrste mesa mogu koristiti za ovu pitu?

- Postoji više vrsta ove pite. Može se praviti od junećeg, jagnjećeg i goveđeg mesa.

Kako da znamo da je meso dovoljno izdinstano?

- Boja mlevenog mesa se u toku dinstanja menja, a u zavisnosti od toga da li će meso proći ponovo termičku obradu, vreme dinstanja je različito. Pošto se za ovo jelo nakon dinstanja meso peče, dovoljno ga je dinstati 15 minuta. Boja mesa će za to vreme od crvene postati svetlobraon, i to je znak da je meso dovoljno izdinstano.

ČUVENA ENGLESKA PITA BEZ KORA Ovaj fantastičan recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka iz Tivta Foto: privatna arhiva/Biljana Samardžić
 

Koji krompir je najbolje upotrebiti za ovu pitu?

- Za ovu pitu je najbolje koristiti beli krompir. Od njega se dobije najlepši pire, jer je to krompir sa visokim procentom skroba, tzv. brašnasti krompir. Savršen je za gnječenje.

Da li se krompir kuva u ljusci?

- Za pire, uvek krompir kuvam u ljusci, jer tako ima lepši ukus.

Da li grašak i šargarepa treba da se skuvaju pre stavljanja u smesu za pitu?

- Nije potrebno bariti grašak i šargarepu, jer će se ispeći u rerni. Ali ja obično kratko obarim grašak. Šargarepu stavim svežu u fil.

Šta je velute sos?

- To je francuski beli sos koji idealno ide uz jela od ribe i piletine. Ima više varijanti pastirske pite, ali ne bih preporučila da izbacite velute sos, jer on daje poseban ukus ovom jelu.

Koliko dugo treba da se prži brašno za ovaj sos, a da ne zagori?

- Brašno se prži kratko na istopljenom puteru, kao kad pravite zapršku. Meša se varjačom, na srednje jakoj vatri. Ako mešate konstantno i brzo neće zagoreti.

Da li pitu treba pokriti folijom dok se peče?

- Nema potrebe pokrivati pitu folijom u toku pečenja.

ČUVENA ENGLESKA PITA BEZ KORA Ovaj fantastičan recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka iz Tivta Foto: privatna arhiva/Biljana Samardžić
 

Kako da se ne odvaja krompir od mesa u gotovoj piti?

- Ako stavite velute sos preko mesa, kako je u receptu, on će služiti kao „lepak“ između krompira i mesa i neće se odvajati prilikom sečenja. Sačekajte da se malo pita prohladi, pa pažljivo isecite parčiće.  

Pastirska pita

Sastojci:

500 g mlevenog junećeg mesa

200 g graška

20 g parmezana

1 crni luk

2 šargarepe

2 kašike ulja

1/3 kašičice mlevene paprike

So, biber, lovorov list

Velute sos:

30 g putera

200 ml juneće supe

1 kašika brašna

1 kačika vorčester sosa

Za pire krompir:

800 g krompira

30 g putera

100 ml mleka

Priprema:

Pire: Napravite ga od kuvanog krompira, putera i mleka, a po ukusu dodajte malo soli. Izdinstajte seckani crni luk na zagrejanom ulju, dodajte mleveno meso i dinstajte dok tečnost ne ispari, a meso potamni. Dodajte obaren grašak i svežu šargarepu iseckanu na kockice. Po ukusu začinite. Sos: Na puteru propržite brašno uz dolivanje supe i stalno mešanje. Na kraju dodajte vorčester sos. Prebacite pripremljeno meso s povrćem u podmazanu posudu za pečenje, preko rasporedite velute sos i odozgo pire krompir. Napravite po njemu viljuškom šare, pospite parmezan i pecite pola sata u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

 

Komentari (1)

Loading
aman

23.01.2023 00:23

Maslac ili buter, nikako puter!!!