MESO U TESTU ZA POSEBNE PRILIKE Napravite biftek Velington po receptu Nine Vaš iz Zrenjanina

V. Vukadinović

12:21

U sosu sa 0

Savršen izbor za vaš svečani ručak ili večeru je kraljevsko jelo, poput ovog bifteka.

MESO U TESTU ZA POSEBNE PRILIKE Napravite biftek Velington po receptu Nine Vaš iz Zrenjanina
Foto: Nina Vaš

Recept za biftek Velington su smislili britanski kuvari 1815. godine, kako bi impresionirali vojvodu Velingtona. I vi oduševite ukućane i goste za neki poseban dan, pa pripremite ovaj neverovatni rolat. Zahteva malo više vremena i truda, ali ćete uspeti uz savete Nine Vaš, autorke Instagram profila ninipanini.rs. Na njenom profilu ćete naći još mnogo lepih slanih jela i slatkiša koje deli sa više od 11.000 pratilaca.

Od koje vrste mesa je najbolje praviti Velington biftek?

- Najbolji izbor je juneći biftek. To je najmekši deo junetine koji ne sadrži masnoću zbog čega je pogodan za kratku termičku obradu kao što je slučaj u ovom receptu.

Da li može umesto pršute da se koriste drugi suhomesnati proizvodi?

- Može sve što je dovoljno široko da bez problema pokrije biftek. U zavisnosti od začinjenosti odabranog suhomesnatog proizvoda treba prilagoditi količinu soli.

MESO U TESTU ZA POSEBNE PRILIKE Napravite biftek Velington po receptu Nine Vaš iz Zrenjanina Foto: Nina Vaš
 

Da li sveže pečurke treba prvo da se prodinstaju?

- Treba da se usitne ručno ili u blenderu i stave na suv, vreo tiganj dok tečnost iz njih ne ispari. To će sprečiti da pečurke puste vodu tokom pečenja. Smrznute pečurke potrebno je da se prvo odmrznu. Postupak dalje je isti kao za sveže.

Da li meso sa svih strana treba da se uvije u testo?

- Da, to je veoma važno jer će se na taj način ravnomerno peći unutar testa. Zato uvek treba razvući testo duže nego što je potrebno, pa skratiti višak jer ni višak nije poželjan.

Kako da se ivice testa ne otvore prilikom pečenja?

- Nije potrebno mazanje, samo treba dobro utisnuti. Neće doći do raspadanja jer će se vekna peći na spoju tako da će ga biftek svojom težinom pritisnuti. Takođe testo provodi dosta vremena čvrsto stisnuto u frižideru što osigura da se ne otvori tokom pečenja.

Da li mora celu noć da stoji u frižideru ili može kraće?

- U principu ne mora, dovoljno je oko četiri sata. Ali ja to nikada nisam isprobala tako da ne garantujem isti ishod.

Koliko dugo treba da se peče?

- Vreme pečenja zavisi od ukusa. Minimum je 30 minuta, jer je toliko potrebno lisnatom testu da porumeni. Meso će nakon toga biti savršeno ružičasto, meko i sočno. Ko voli da meso bude pečenije može da produži vreme pečenja, ali ne duže od 10 minuta, a možda i manje.

MESO U TESTU ZA POSEBNE PRILIKE Napravite biftek Velington po receptu Nine Vaš iz Zrenjanina Foto: Nina Vaš
 

Kako da znamo da li je meso unutra dovoljno pečeno?

- Ukoliko pratite uputstvo u receptu to ne može da se dogodi, ali nivo pečenosti zavisi od ukusa, pa ćete možda morati da produžite vreme pečenja ukoliko vam se ne dopada da biftek bude kao ovaj na slici.

Da li treba biftek da se ohladi pre nego što se iseče?

- Treba ga ostaviti 10 minuta da odmori, a može i duže. Tako će se sokovi  iz mesa vratiti unutra.

Biftek Velington

Sastojci:

750 g -1 kg junećeg bifteka

1 pakovanje lisnatog testa

200 g pršute

250 g pečuraka

2-3 kašike ulja

1 kašika pikant senfa

1 jaje

so i biber

Priprema:

Isecite ujednačen komad bifteka približno 20 cm dužine, posolite i pobiberite. U zagrejan tiganj sipajte ulje da prekrije površinu i pecite biftek na srednjoj vatri 1-2 minuta sa svake strane. Izvadite ga na drvenu dasku. Usitnite pečurke u blenderu ili ručno. Pecite ih u dve ture na suvom zagrejanom tiganju. Gotove su kada ispari sva voda iz njih. Prijanjajuću foliju rasteglite preko radne ploče i spojite sa još jednom da dobijete oko 40 cm širine. Preko folije poređajte pršutu ostavljajući nekoliko centimetara margine sa obe strane. Preko pršute rasporedite pečurke i na sam početak smestite biftek. Urolajte i zavrćite oba kraja dok ne dobijete čvrstu veknicu. Stavite u frižider na 15 minuta. Ponovo na radnoj ploči razvucite foliju i preko položite razvučeno lisnato testo. Premažite ga tanko senfom i na početak stavite biftek. Urolajte, isecite višak, pritisnite sa strane da se testo zalepi. Urolajte veknicu u foliju i stavite u frižider da prenoći. Sutradan testo premažite umućenim jajetom i malo posolite. Od ostataka testa možete napraviti ukrase i zalepiti preko premaza od jaja. Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading