PISTAĆ TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM Ne peče se, a recept za tortu i krem od pistaća nam je dala Bobana Jovanović iz Beograda
Torta koju ćete brzo napraviti, a ukus je savršen.
Od svežeg i koštunjavog voća, keksa, čokolade i šlaga, uz dodatak još nekih sastojaka, možete brzo da napravite razne slatkiše koji se ne peku. Ovog puta vam predlažemo savršenu kremastu tortu od pistaća i šumskog voća. Recept nam je dala kulinarska blogerka Bobana Jovanović iz Beograda, a trikovi koje nam je otkrila garantuju da će vam kolači i torte koji se ne peku uvek uspeti. Bobana je autorka Instagram profila „recepti_bajms“, na kome sa 58.000 pratilaca deli recepte za deserte i slana jela koja se brzo i lako prave.
Da li je za pravljenje kolača koji se ne peku bolje koristiti puter ili margarin?
- Filovi sa margarinom su malo čvršći, ali je najbolje koristiti kvalitetan puter. On daje adekvatnu čvrstinu, ni previše tvrdu, ni previše mekanu, a kolači su ukusniji.
Koji sastojci se najčešće koriste da bi ovi slatkiši bila čvrsti?
- Za čvrstinu donjeg dela se najčešće koristi keks, uz dodatak putera i oraha ili lešnika. Da bi fil bio gust i čvrst stavlja se želatin ili gustin. Ukoliko želite da u voćnom filu izbegnete gumastiju strukturu koju daje želatin, savetujem primenu gustina koji takođe omogućava da se voćni fil stegne.
Koje sastojke treba izbegavati?
- Za poslastice koje se ne peku treba izbegavati upotrebu živih jaja da bi kolač mogao da stoji duže i da se ne bi pokvario. To ne važi kada se jaja kuvaju na pari za fil, jer se tada termički obrade. Brašno takođe ne treba koristiti, osim u malim količinama, za filove koji se kuvaju kako bi se zgusnuli. Ali pre savetujem upotrebu želatina.
Kako možemo da zgusnemo fil koji je malo ređi?
- Kada pravite fil od slatke pavlake uvek se trudite da ga umutite dobro kako biste izbegli primenu sastojaka koji daju čvrstoću. Ali ukoliko se desi da je fil ređi, dodajte jednu kesicu. Što se tiče fila sa pudingom, ako dodate više mleka i bude ređi, dodajte postepeno male količine brašna dok ne postignete željenu gustinu.
Kako se koristi gustin u filovima?
- Za fine čvrste filove je gustin neophodan sastojak. On se, razmućen u malo vode, dodaje u vruć fil koji se kuva. Na pola litra mleka ili voćnog soka (za fil od voća) treba staviti 60-70 g gustina. Umesto gustina možete staviti istu količinu pudinga u prahu koji će pojačati ukus i aromu fila.
Kako da se kora koja se ne peče ne raspadne prilikom služenja?
- Kore koje se ne peku se uglavnom prave od keksa, putera i malo mleka ili soka. Ako vam se čini da smesa nije kompaktna, dodajte malo putera ili mleka, odnosno soka. Tako ćete dobiti lepljivu smesu koju treba dobro da utisnete u kalup. Kora ne sme da se mrvi. Takođe, gotov kolač ili torta mora da odstoji minimum nekoliko sati u frižideru da bi dostigao željenu čvrstinu.
Kako sprečiti da sočno voće ne razvodnji kolač puštanjem soka?
- Važno je da se sloj preko koga se stavlja voće dobro stegne, pa tek onda da se stavi fil od voća, kako ne bi donji fil poprimio boju i razvodnjio se. Voće koje je sočno (višnje, breskve) treba dobro da se ocedi pre stavljanja u kolač, a možete da ga pomešate i sa 1-2 kašike mlevenog keksa, koji će upiti višak soka. Ukoliko koristite zaleđeno voće, odmrznite ga i stavite na cediljku da se ocedi, a zatim prokuvajte i dodajte mu gustin ili želatin.
Za kolače koji se ne peku se često špinuje šećer. Kako da znamo da je dovoljno ušpinovan?
- Špinovan šećer se dobija tako što se na laganu vatru stavi šerpica sa šećerom i sipa se onoliko vode koliko je potrebno da se prelije šećer. Odmah će početi da se stvaraju mehurići, a kada oni postanu veći šećer je ušpinovan. Za bolju aromu dodajte limunov sok pred kraj kuvanja.
Da li postoji brzi univerzalni fil?
- Univerzalni fil koji najčešće koristim i koji se svima dopada pravim od slatke pavlake, krem sira ili maskarponea i dodam malo nekog krema (od kakaoa, pistaća, lešnika).
Pistać torta sa šumskim voćem
Sastojci:
Za koru:
300 g mlevenog keksa
100 g istopljenog putera
100 ml mleka
Za voćni fil:
400 g zaleđenog šumskog voća
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 kašika limunovog soka
2 kašike gustina
4 kašike vode
Za fil od pistaća:
300 ml slatke pavlake
200 g krem sira
200 g pistać krema
Za glazuru:
200 g bele čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora: Umutite mikserom sve sastojke za koru da dobijete lepljivu smesu, utisnite je u kalup (27 cm) obložen pek papirom i stavite u frižider da se stegne. Voćni fil: Voće, šećer, vanilin šećer i limunov sok kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri da sok ispari. Izblendajte i vratite šerpicu na ringlu. Dodajte gustin razmućen u vodi i mešajte dok se ne zgusne. Kada se prohladi, prelijte preko keksa. Fil od pistaća: Umutite krem sir i pistać krem mikserom, a posebno slatku pavlaku i sjedinite. Stavite preko voća. Glazura: Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, skloniti sa ringle i dodajte belu čokoladu. Mešajte i kada se čokolada istopi sipajte preko pistać fila. Stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći.
Domaći pistać krem
Sastojci:
180 g sirovih neslanih pistaća
20 g sitno seckanih pistaća
200 g bele čokolade
50 g kokosovog ulja
120 ml mleka
Priprema:
Otopite na pari belu čokoladu sa kokosovim uljem. Dodajte polovinu mleka i sjedinite. Izblendirajte pistaće, dodajte smesu od bele čokolade, kokosovog ulja i mleka i izblendirajte još malo. Dodajte ostatak mleka i izblendirajte. Na kraju dodajte seckane pistaće i izmešajte. Čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)